کاربرد روش های فراکاوشی در پایش خشکسالی (مطالعه موردی: ایستگاه تبریز)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 22، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-22-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 141
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یوسف حسن زاده

دانشگاه تبریز

امین عبدی کردانی

دانشگاه تبریز

احمد فاخری فرد

دانشگاه تبریز

چکیده

سیستم­های پایش خشکسالی، از موثرترین عوامل در تدوین طرح­های مقابله با خشکسالی و مدیریت منطقی آن می­باشند. چنین سیستم­هایی با استفاده از شاخص­های خشکسالی طراحی می­گردند و هدف آنها ارائه یک ارزیابی ساده و کمی از ویژگی­های خشکسالی است. از میان شاخص­های موجود جهت پایش خشکسالی، شاخص بارندگی استاندارد شده بطور گسترده مورد استفاده قرار می­گیرد. بدین منظور در این تحقیق جهت تخمین دقیق­تر شاخص فوق در ایستگاه تبریز برای سال­های ۱۹۶۵ تا ۲۰۰۴، از روش­های فراکاوشی همچون الگوریتم ژنتیک و الگوریتم شبیه­سازی حرارتی استفاده گردیده و در نهایت نشان داده شده که الگوریتم ژنتیک و سپس الگوریتم شبیه­سازی حرارتی نسبت به روش حداکثر درستنمایی، نتایج مطلوبی را در تحلیل شاخص بارندگی استاندارد شده ارائه می­دهند. این یافته منجر به پایش دقیق­تر خشکسالی می­شود.

کلیدواژه ها

الگوریتم ژنتیک, الگوریتم شبیه سازی حرارتی, روش حداکثر درستنمایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.