ارزیابی عوامل موثر بر پذیرش روشهای غیر مکانیکی حفاظت خاک در راستای حفظ پایداری (مطالعه موردی: شهرستان ارومیه)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 28، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-28-4_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 143
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم مقدسی

گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه ارومیه

محمد خداوردیزاده

گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه ارومیه

صدیقه هاشمی بناب

گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه ارومیه

رضا سکوتی اسکوئی

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی

چکیده

خاک یکی از مهم­ترین منابع طبیعی است که در تولید محصولات کشاورزی و ایجاد امنیت غذایی نقش مهمی دارد، اما تخریب زمین به علت فرسایش خاک یک معظل زیست محیطی جدی است که رفاه انسان و مساله پایداری در کشاورزی را تهدید می­کند. در این مطالعه عوامل موثر بر پذیرش روش­هایغیرمکانیکی حفاظت خاک اراضی زراعی بخش نازلوی شهرستان ارومیه بررسی شد. داده­های مورد نیاز در سال ۱۳۹۵ با تکمیل پرسشنامه از ۱۵۰ کشاورزجمع­آوری شد. برای انتخاب کشاورزان از روش نمونه­گیری خوشه­ای و فرمول کوکران استفاده شد. جهت تحلیل داده­ها از مدل لاجیت استفاده شد. نتایج نشان داد که متغیرهای شرکت در کلاس­های آموزشی و ترویجی، درآمد کل حاصل از زراعت دیم، شیب غالب زمین­های کشاورزی، تحصیلات، نگرش به حفاظت خاک، سابقه اشتغال به کشاورزی، میزان آشنایی با کشاورزی حفاظتی، میزان فرسایش خاک در زمین­های کشاورزی، داشتن نیروی کار کافی برای انجام اقدامات حفاظتی و افزایش سود بلندمدت حاصل از کشاورزی با انجام اقدامات حفاظتی خاک، اثر مثبت و معنی­دار و متغیر داشتن اشتغال غیر کشاورزی اثر منفی و معنی­دار بر پذیرش عملیات حفاظت خاک دارند. با توجه به نتایج، ارائه آموزش­های مربوط حفاظت خاک که دانش فنی و آگاهی کشاورزان در خصوص اثرات فرسایش و اقدام­های حفاظتی را افزایش می­دهند، ضروری می­باشند.

کلیدواژه ها

پایداری, پذیرش, حفاظت خاک, شهرستان ارومیه, مدل لاجیت, روش غیر مکانیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.