اثر عصاره برگ درخت اکالیپتوس، دود تیپ ویرجینیا، بارلی و باسما توتون بر کنه واروا زنبور عسل

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله تحقیقات تولیدات دامی، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ARGU-9-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 657
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی کامیاب

دانش آموخته کارشناسی ارشد فیزیولوژی دام، گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

محمد روستائی علی مهر

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

سید حسین حسینی مقدم

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

احد صحراگرد

استاد گروه گیاهپزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

چکیده

مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر عصاره برگ درخت اکالیپتوس و دود توتون بر کنه واروا با استفاده از ۳۶ کندو در یک دوره ۳۴ روزه انجام شد. در یک گروه آزمایشی، هیچ اقدامی برای مبارزه با کنه واروا انجام نشد (شاهد) و در گروه تیمار (شاهد مثبت)، دو نوار آپیستان در کندو به مدت ۳۴ روز قرار داده شد. در سایر گروه­های آزمایش، مبارزه با کنه وارورا با استفاده از دود توتون بارلی، باسما، ویرجنیا و عصاره برگ اکالیپتوس در پنج روز آغازین (نوبت اول) و چهار روز پایانی (نوبت دوم) انجام شد. در تیمار عصاره اکالیپتوس، روزانه ۱۵ میلی­لیتر از محلول عصاره (۱/۰ میلی­لیتر/میلی­گرم) بین قاب­ها اسپری شد. در تیمارهای دود برگ توتون (بارلی، باسما و ویرجنیا)، میزان سه گرم برگ توتون به صورت روزانه از راه دریچه پرواز دود داده شد. ریزش کنه به صورت روزانه، تعداد لاروهای هر قاب در روزهای ۵ و ۳۴  و میزان عسل پس از ۱۵۰ روز اندازه­گیری شد. اثر مستقل نشان داد ریزش کنه واروا در عصاره برگ درخت اکالیپتوس (۰۱/۲±۳/۱۰)، نوار آپیستان (۰۱/۲±۴۱/۹) و دود توتون ویرجنیا (۰۱/۲±۴۱/۷) بیش­تر از شاهد (۰۱/۲±۰) بود (۰۵/۰> p ). در نوبت اول درمان، ریزش کنه در تیمار عصاره اکالیپتوس (۸۴/۲±۷/۲۰)، نوار آپیستان (۸۴/۲±۸/۱۸) و دود توتون ویرجنیا (۸۴/۲±۸/۱۴) بیش­تر از شاهد (۸۴/۲±۰) بود (۰۵/۰> p ). میزان تولید عسل در گروه شاهد (۴۵/۰±۳/۲ کیلوگرم) کمتر از سایر تیمارها بود (۰۵/۰> p ). بنابراین عصاره برگ درخت اکالیپتوس و دود برگ توتون در کنترل آلودگی کنه واروا زنبور عسل موثر است.

کلیدواژه ها

اکالیپتوس, توتون, زنبور عسل, کنه واروا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.