ارزیابی وضعیت و شدت بیابان زایی با استفاده از مدل IMDPA بر مبنای معیارهای آب، خاک، پوشش گیاهی و اقلیم (استان خراسان جنوبی)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه آماد و فناوری دفاعی، دوره: 3، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AMFAD-3-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 196
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شاهین محمدی

دانشجوی دکتری سنجش از دور و GIS، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران اهواز و نویسنده مسئول،

علی طویلی

دانشیار، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

چکیده

بیابان زایی پدیده خاص مناطق خشک، نیمه خشک و خشک نیمه مرطوب است. میزان این پدیده در کشورهای درحال توسعه از جمله ایران، بسیار زیاد است. هدف اصلی این مطالعه ارزیابی وضعیت و شدت بیابان زایی IMDPA با تاکید بر معیارهای اقلیم، آب، خاک و پوشش گیاهی در استان خراسان جنوبی است. با تلفیق لایه­های رستری معیارهای مذکور و محاسبه میانگین هندسی معیارها و تجزیه و تحلیل آن­ها با استفاده از مدل IMDPA، نقشه شدت بیابان زایی منطقه به­دست آمد. با توجه به معیارهای بررسی شده، در طبقه بندی­  استان خراسان جنوبی، ۶۲ کیلومترمربع (۰۵/۰ درصد) در طبقه بیابان زایی کم، ۱۴۰۹۱۷ کیلومترمربع (۴۵/۹۴ درصد) در طبقه بیابان زایی متوسط و ۷۶۵۲ کیلومترمربع (۵ درصد) در طبقه بیابان زایی شدید قرار گرفت و غالب منطقه موردمطالعه ازلحاظ بیابان زایی بر اساس مدل IMDPA  با توجه به چهار معیار مذکور در طبقه متوسط (۲/۲) قرار می گیرد. نتایج حاصل از ارزش دهی معیارهای موردبررسی بیان کننده آن است که معیار پوشش گیاهی و اقلیم با ارزش های ۸/۲ و ۶/۲ موثرترین معیار در افزایش شدت بیابان زایی خراسان جنوبی است، همچنین معیارهای آب وخاک با ارزش های ۱۲/۲ و ۴/۱ با طبقه متوسط و کم در رتبه های بعدی، بیابان زایی منطقه موردمطالعه را تحت تاثیر قرار داده است.

کلیدواژه ها

بارش, بیابان زایی, خشک سالی, سفره آب زیر زمینی, هدایت الکتریکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.