تحلیل ساختار فضایی استان اصفهان با تاکید برثبات و استقرار جمعیت

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه آماد و فناوری دفاعی، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AMFAD-4-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 207
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین قهرمانی

کارشناس ارشد برنامه ریزی آمایش سرزمین و نویسنده مسئول

احسان علی پوری

دکترای جغرافیا و برنامه ریزی شهری-دانشگاه علوم و تحقیقات،تهران،ایران

چکیده

ساختار فضایی منطقه مشتمل بر مجموعه ای از ارتباطات ناشی از فرم شهری، تجمع مردم، حمل و نقل، جریان کالا و اطلاعات است. هدف از پژوهش حاضر، تحلیل ساختار فضایی استان اصفهان با تاکید بر ثبات و استقرار جمعیت و ارائه راهکارهای توسعه ای جهت دستیابی به تعادل و توازن منطقه ای در استان اصفهان است. رویکرد حاکم، توصیفی و تحلیلی و ماهیت آن کاربردی است، بدین ­منظور اطلاعات موردنیاز از سازمان های مربوطه اخذ و مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. در راستای اهداف پژوهش از مدل لکه های داغ[۱] جهت بررسی نحوه پراکنش فعالیت های اقتصادی و از مدل خودهمبستگی فضایی موران جهانی[۲] جهت نشان دادن توزیع فضایی فعالیت ها و نرمال یا خوشه ای بودن آن ها استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد عمده فعالیت های اقتصادی (کشاورزی، صنعت و خدمات ) به صورت نرمال متمایل به خوشه ای در بخش های مرکزی و غربی استان اصفهان متمرکز شده اند. الگوی ساختار فضایی شهرستان های چادگان، زرین شهر و خوانسار دارای بیشترین تغییرات و شهرستان های اردستان، خور، سمیرم، نطنز، نائین، دهاقان، آران و بیدگل، شاهین شهر و فریدون شهر دارای کمترین تغییرات بوده اند. در نهایت نتایج تحقیق نشان داد الگوی ساختار فضایی استان اصفهان دارای ساختار متمرکز چندمرکزی متشکل از محدوده های مادر شهری اصفهان به مرکزیت اصفهان، نجف آباد، شاهین شهر، مبارکه و فولادشهر است.  [۱] Hot spot Analysis[۲] Global Morans I Summary

کلیدواژه ها

ساختار فضایی, الگوی جمعیت, اصفهان, سنجش داده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.