تدوین و ارزیابی راهکارهای کنترل پدیده بیابان زایی با استفاده از مدل SWOT (مطالعه موردی: استان یزد)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه آماد و فناوری دفاعی، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AMFAD-5-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد رفیع شریف آباد

دکتری بیابان زایی دانشگاه هرمزگان، نویسنده مسئول

عباس علی پور

دانشیار جغرافیای سیاسی، دانشگاه امام حسین(ع)

چکیده

تخریب زمین در مناطق خشک و نیمه­خشک به­وسیله تغییر اقلیم و فعالیت­های انسانی، شرایط را برای بیابان­زایی فراهم می­کند. به عبارت دیگر بیابان­زایی روندی است که سرزمین و منابعش را به سوی انهدام سوق می­دهد. هدف از این تحقیق، ارائه راهکارهای مدیریت بیابان­زایی در استان یزد توسط مدل تعیین راهبرد SWOT می­باشد. جهت انجام این مطالعه، عوامل درونی و بیرونی موثر بر فرایند بیابان­زایی در استان یزد توسط روش دلفی تعیین و توسط مدل SWOT جمع­بندی و راهکارهای کنترل بیابان­زایی ارائه شدند. نتایج نشان داد که امتیاز نهایی عوامل درونی موثر در بیابان­زایی در استان یزد ۶۵/۲ و امتیاز نهایی عوامل بیرونی ۹۶/۱ به­دست آمد. بنابراین بهترین راهبردها جهت کنترل پدیده بیابان­زایی در استان یزد، راهبردهای مقابله با تهدیدات می­باشد. هر چند با توجه به ماهیت بیابان­زایی و پیچیدگی این پدیده، توجه به تمامی راهکار­ها حایز اهمیت بوده و مجموعه­ای از تمامی راهکار­ها، می­توان ضامن کنترل بیابان­زایی در این استان باشد. در نهایت مدل SWOT به خوبی کارایی خود را در ارزیابی پدیده بیابان­زایی و ارائه راهکارهای کنترلی این پدیده نشان داد.

کلیدواژه ها

بیابان زایی, راهبرد, روش دلفی, عوامل بیرونی, عوامل درونی, مدلSWOT

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.