بررسی اثر اندازه مریستم و منشاء پیوندک در ریزپیوندی گیلاس در شرایط درون شیشه ای

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله علوم باغبانی، دوره: 36، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JHSUM-36-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 152
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد اسماعیل نداف

گروه علوم باغبانی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

ابراهیم گنجی مقدم

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

غلامرضا ربیعی

گروه علوم باغبانی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

عبدالرحمان محمدخانی

گروه علوم باغبانی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

چکیده

این مطالعه، با هدف بررسی تاثیر اندازه و منشاء پیوندک روی ریزپیوندی گیلاس در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی در طی سال های ۱۳۹۶-۱۳۹۴ انجام شد. این پژوهش در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی انجام شد. فاکتور اول: رقم در هفت سطح (’زرد‘، ’سیاه مشهد‘، ’دوم رس‘، ’بینگ‘، ’پیش رس‘، ’تکدانه ‘ و ’حاج یوسفی‘) و فاکتور دوم: نوع پیوندک در چهار سطح (ریزپیوندک با اندازه های دو و پنج میلی متری با منشاء درون شیشه­ای و برون شیشه­ای) بود. عملیات ریزپیوندی با ریزپیوندک هایی از نوک شاخه ارقام گیلاس روی پایه های ’گیزلا ۶ ‘ به روش اسکنه انجام شد. گیاهان ریزپیوندی شده، ابتدا برروی محیط کشت MS حاوی یک میلیگرم برلیتر بنزیل آمینو پورین (BAP ) و بعد از سه هفته، در محیط پرلیت با محلول غذاییMS  حاوی یک میلی گرم بر لیتر ایندول بوتیریک اسید (IBA) قرار گرفتند و سپس به بستر پرلیت:پیت موس (به نسبت یک :یک) منتقل شدند. نتایج نشان داد که در همه شاخص ها بین تیمارهای نوع پیوندک و اثرات متقابل رقم در نوع پیوندک، به جز زمان گیرایی پیوند، اختلاف معنی دار بود، اما تفاوت معنی داری بین ارقام (به جز رشد طولی پیوندک) وجود نداشت. در نوع پیوندک، ریزپیوندک های پنج میلی متری با منشاء درون شیشه­ای دارای بیشترین درصد موفقیت پیوند (۴۲ درصد)، تعداد برگ (۷/۳)، رشد طولی (۳/۶ سانتی متر) و زمان گیرایی پیوند (دو روز) بودند و در نهایت در بین تمام ریزپیوندهای موفق، درصد ریشه زایی، ۴۱ درصد و درصد سازگاری، ۳/۲۵ درصد بدست آمد. در مجموع استفاده از ریز پیوندک های ۵ میلی متری درون شیشه­ای در همه ارقام گیلاس، برای ریزپیوندی روی پایه ’گیزلا‘ کارایی بهتری داشت.

کلیدواژه ها

آغازه ی برگی, سازگاری, عاری از ویروس, کشت بافت, نوک شاخه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.