ارزیابی برهمکنش پدیده‌های PDO و ENSO و بر رخداد دوران های تر و خشک بارش های پائیزه جنوب ایران

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: اولین همایش ملی بیابان (علوم، فنون و توسعه پایدار)
  • کد COI اختصاصی: DESERT01_105
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1265
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حبیب اله قائدامینی اسدآبادی

کارشناس ارشد مرکز پژوهش های علوم جوی-اقیانوسی دانشگاه شیراز

مرجان کوهی زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد هواشناسی کشاورزی دانشگاه شیراز

محمد جعفر ناظم السادات

چکیده

پدیده النینیو نوسان‌های جنوبی (ENSO) و نوسان‌های دهه‌ای اقیانوس آرام (PDO) چرخه های نوسان دمایی اقیانوس آرام در دو فاز گرم (مثبت) و سرد (منفی) می باشند. برهمکنش این دو پدیده بزرگ مقیاس اقلیمی بر بارش پائیزه 23 ایستگاه سینوپتیک و اقلیم شناسی که در جنوب ایران جای گرفته اند در دوره زمانی 2005-1951 ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل های آماری نشان داد که اندازه بارش پائیزه همزمان با چیرگی النینیو در فاز گرم PDO از بارش های پائیزه همزان با چیرگی لانینا در دوره سرد PDO به گونه ای معنی دار بیشتر می باشد. همزمان با چیرگی النینیو در دوران گرم PDO بارش پائیزه با اندازه 60-10 درصد افزایش می یابد. همزمان با چیرگی لانینا در دوران سرد PDO بارش پائیزه در همه پهنه های جنوبی ایران در بازه 99-20 درصد کاهش می یابد

کلیدواژه ها

ENSO ، PDO ، برهمکنش و پهنه جنوبی ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.