بررسی محدودیت ها و قابلیت های مناطق بیابانی و نیمه بیابانی خراسان شمالی (با تاکید برمنابع طبیعی تجدید شونده ، زمین شناسی وگردشگری)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: اولین همایش ملی بیابان (علوم، فنون و توسعه پایدار)
  • کد COI اختصاصی: DESERT01_078
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1521
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهمن هوشمند

کارشناس ارشد ژئومرفولوژی ( دبیرکمیته فنی ،اتاق فکر و امور پژوهشی اداره

چکیده

مناطق بیابانی و نیمه بیابانی استان خراسان شمالی درحوزه آبخیزکال شور(کویر مرکزی) این استان واقع شده اند وهدف از این پژوهش بررسی ویژگی ها و شناسایی محدودیت ها وقابلیت های موجود در این عرصه ها و ارائه راهکارهای مناسب جهت کاهش محدودیت ها واستفاده بهینه ازپتانسیل ها در راستای توسعه پایداراین مناطق است که ازطریق مطالعات میدانی و با بهره گیری ازبرخی منابع انجام شده است. بررسی های معموله حاکی از وجود محدودیت هایی مانند گسترش کفه های رسی و بافت سنگین خاک ، فرسایش های بادی و آبی، توسعه پهنه های نمکی و افزایش درجه شوری آب وخاک و افت کیفی و کمی منابع آب زیرزمینی در این مناطق می باشد واما در کناراین محدودیت ها، عرصه های موصوف دارای قابلیت های چشمگیری چون پتانسیل های زمین شناختی و معدنی، همجواری با مناطق پربارش کوهستانی، وجود مخروط افکنه ها ودشت سرها و امکان اجرای پروژه های آبخیزداری وآبخوانداری، وجود پهنه های آبرفتی باخاک عمیق جهت امورکشاورزی ، وجود مراتع ورویشگاههای طبیعی گیاهان دارویی، صنعتی و خوراکی، فراوانی سازندهای کربناته و امکان بهره برداری از منابع آب کارستی می باشند . بعلاوه این مناطق و ارتفاعات شمالی آن دارای پتانسیل های متنوع ژئوتوریستی و اکوتوریستی نظیر تنوع سنگ شناسی وکالردملانژها، غارها وچشمه سارها، پارک های ملی و مناطق حفاظت شده و نیزسوابق تاریخی و باستان شناسی ، استعدادهای مربوط به جغرافیای انسانی ازقبیل تنوع قومی وپتانسیل های گردشگری عشایری می باشد و لذا با برنامه ریزی مناسب و بهره برداری اصولی ازاین قابلیت ها، می توان ضمن کنترل پدیده های بیابان زایی و مهاربیابان ، موجبات توسعه این مناطق را فراهم نمود .

کلیدواژه ها

بیابان ، خراسان شمالی ، کال شور ، محدودیت ها و قابلیت ها .گردشگری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.