مطالعه ی تأثیر پارامترهای مقاومتی توده سنگ بر وضعیت پایداریمغارهای ذخیره سازی نفت خام در سازند آغاجاری

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین کنفرانس مجازی ذخیره سازی زیر زمینی مواد هیدروکربوری
  • کد COI اختصاصی: ICUSH01_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1404
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیحه داودآبادی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه صنعتی شاهرود

احمد رمضان زاده

استادیار، دانشکده ی مهندسی معدن، نفت و ژئوفیزیک، دانشگاه صنعتی شاهرو

سید محمد اسماعیل جلالی

دانشیار، دانشکده ی مهندسی معدن، نفت و ژئوفیزیک، دانشگاه صنعتی شاهرود

حسین جلالی فر

استادیار، دانشکده ی فنی و مهندسی: گروه نفت و گاز، دانشگاه شهید باهنر کر

چکیده

با نگرشی بر اهداف بلندمدت صنعت نفت ایران، مدتی است که مطالعات امکان سنجی ذخیره سازی نفت خام وفرآورده های نفتی در نواحی جنوبی کشور آغاز شده است. در همین راستا، ذخیره سازی ده میلیون بشکه نفت خام نیز درساختگاه گناوه (تناوبی از مارن و ماسه سنگ آغاجاری)، پیش بینی شده است. در این مقاله بخشی از طراحی مفهومیمغارهای ذخیره سازی با فرض قرارگیری کامل مغارها در مارن آورده شده است. از آنجا که با افزایش عمق قرارگیری، مارنمقاومتر شده و تأثیر ناپیوستگی ها و هوازدگی بر آن کاهش می یابد، در تحلیل های عددی از نرم افزار پیوسته ی FLAC3Dاستفاده شده است. در تحلیل های پیوسته، پارامترهای مقاومتی و متغیرهای طراحی نقش مهمی را در مقدار جابجایی ها،گسترش ناحیه ی تسلیم و پایداری سازه ها ایفا می کنند. از این رو در طراحی مفهومی مغارها، پارامترهایی از قبیل مقاومت،مدول شکل پذیری و نسبت تنش ها در بازه ی مناسبی تغییر داده شده اند تا بتوان میزان تغییرات پایداری مغارها را برآوردنمود. علاوه بر این، از میان پارامترهای طراحی نیز عمق، ابعاد مغارها و فشار درونی مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج حاصلاز تحلیل پایداری، همگرایی و ریزش مغارها را پیش بینی می کند. همچنین در تحلیل حساسیت، مقاومت برشی و ابعاد مغارهابه عنوان مهمترین پارامترهای مقاومتی و طراحی، انتخاب شده اند.

کلیدواژه ها

مغار ذخیره سازی، تحلیل حساسیت، مقاومت توده سنگ، تغییر شکل، پایداری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.