تبیین مبانی فلسفی مفهوم سعادت در نظام تربیت اخلاقی بانو مجتهده امین به منظور تدوین چارچوب نظری و دلالت های تربیتی آن

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مسائل کاربردی تعلیم و تربیت اسلامی، دوره: 7، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_QAIIE-7-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 300
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رعنا صباغ اسماعیلی

Shahed

مهدی سبحانی نژاد

Shahed

محسن فرمهینی فراهانی

Shahed

چکیده

هدف: به «تبیین مبانی فلسفی مفهوم سعادت در نظام تربیت اخلاقی بانو مجتهده امین به منظور تدوین چارچوب نظری و دلالت­های تربیتی آن» پرداخته شده است. روش: روش پژوهش، تحلیل اسنادی، تحلیل مفهومی و استنتاج بوده است، جامعه پژوهشی شامل تمامی منابع دست اول و آثار ایشان بوده که با استفاده از نمونه­گیری مفهومی و هدفمند بررسی شد، از فرم فیش­برداری برای مطالعه اسناد و مدارک استفاده شد و یافته ها نیز به صورت کیفی و مفهومی کدگذاری، مقوله­بندی و تبیین شدند.  یافته­ ها: مبانی هستی­شناختی(وحدت شخصیه وجود، قائم بودن هر دانی به مافوق خود، متافیزیک محبت)، مبانی انسان­شناختی(بقای روح، تاثیر و تاثرات بین روح و بدن، سیر استکمالی) مبانی معرفت­ شناختی(کمال حکمت نظری و عملی، مراتب ادراک، تقدم علم بر عمل) و مبانی ارزش­شناختی(معیار ارزش­ها، عدالت، تلازم سعه اخلاقی و سعه عقلانی) تبیین شد و دلالت­های تربیتی نیز اعم از هدف غایی سعادت(حب و قرب به خداوند)، اهداف واسطه­ای(خودشناسی، خردورزی، اعتدال­گرایی و تحقق جامعه صالح)، اصول(اصل وحدت­گرایی، خودشناسی و درون­نگری، خودنظارتی، تلازم تزکیه نفس و تطهیر فکر) و روش­های تربیتی(روش­های مبتنی بر تکریم و محبت و روش­های تعقلی) احصاء و تبیین شد. نتیجه ­گیری: ایشان در جایگاه یک فیلسوف-مربی فضیلت­گرای اخلاقی، نظریه اخلاقی­اش را با بحث از سعادت آغاز نموده است و در حقیقت، در نظریه اخلاقی ایشان، عقل و اخلاق ملازم با یکدیگر هستند در نتیجه، سعه عقلانی و سعه اخلاقی انسان به موازات یکدیگر در حرکت خواهند بود و سیر حرکت انسان در راستای دستیابی به سعادت حقیقی، منوط به تهذیب اخلاق، و تهذیب اخلاق منوط به تطهیر قوه فکریه است.

کلیدواژه ها

Jurist Lady Amin, moral education, educational implications, happiness, philosophical foundations., بانو مجتهده امین؛ تربیت اخلاقی؛ دلالت تربیتی؛ سعادت؛ مبانی فلسفی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.