مدل سازی عددی سه بعدی اثر تنش برجا بر پنجره وزن گل حفاری حوضه رسوبی زاگرس

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نشریه علمی ژئومکانیک نفت، دوره: 5، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IRPGA-5-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 173
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا آقاخانی امام قیسی

گروه استخراج، دانشکده ی مهندسی معدن و متالورژی، دانشگاه یزد، یزد، ایران

محمد فاتحی مرجی

گروه استخراج، دانشکده ی مهندسی معدن و متالورژی، دانشگاه یزد، یزد، ایران

عباس هاشمی زاده

گروه مهندسی نفت، دانشکده مهندسی نفت و پتروشیمی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران

منوچهر صانعی

گروه استخراج، دانشکده ی مهندسی معدن و متالورژی، دانشگاه یزد، یزد، ایران

ابوالفضل عبدالهی پور

گروه ژئومکانیک نفت، دانشکده مهندسی معدن، دانشگاه تهران

چکیده

امروزه بررسی عوامل موثر بر پایداری چاه از آن جهت که در وقت و هزینه های مربوط به صنعت نفت و گاز صرفه جویی خواهند نمود اهمیت فراوانی پیدا کرده اند. در بررسی پایداری چاه های نفت و گاز عوامل مختلفی از جمله پارامترهای الاستیک، تنش های برجا و فشار منفذی تاثیرگذار می باشند در نتیجه شناخت و محاسبه این پارامترها در تحلیل پایداری چاه ها کمک شایانی خواهند نمود. در این پژوهش سعی شده است، تا پایداری چاه شماره ۲ زیره واقع در جنوب ایران مورد بررسی قرار بگیرد. اولین مرحله جهت بررسی پایداری چاه تعیین مدل ژئومکانیکی می باشد و در نهایت هر کدام از این پارامترها جهت ساخت مدل ژئومکانیکی به کمک روابط تجربی تعیین شد. پس از تعیین مدل ژئومکانیکی با به کارگیری معیار شکست های موهر-کلمب و موگی-کلمب پنجره گل حفاری تعیین شد که در نهایت معیار شکست موگی-کلمب نتایج قابل قبول تری ارائه نمود و پنجره گل به دست آمده به کمک معیارهای موهر-کلمب و موگی-کلمب به ترتیب مقدار(pcf) ۷۶.۹۹– ۱۲۸.۱۷ و ۶۷.۵۶ - ۱۲۸.۱۷ (pcf) می باشد. همچنین به کمک استفاده از نرم افزار عددی آباکوس و با استفاده از معیار موهر-کلمب پایداری چاه بررسی و با توجه به نتایج روش های عددی و تحلیلی، چاه در شرایط کاملا پایدار قرار دارد. در نهایت به کمک مدل-سازی نسبت تنش های برجا مختلف تاثیر تنش های برجا بر پایداری، بررسی و نتایج به این صورت بود که هر چه نسبت تنش از همسانگرد به تنش ناهمسانگرد تغییر کند بازه پنجره گل محدودتر می شود تا اینکه در یک نقطه چاه به طور کامل دچار ناپایداری خواهد شد.

کلیدواژه ها

مدل ژئومکانیکی, پایداری چاه, تنش برجا, معیار موهر-کلمب, معیار موگی-کلمب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.