تاثیر عملیات زیرشکن و دور آبیاری برخواص فیزیکی خاک و عملکرد چغندرقند

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مهندسی صنایع غذایی، دوره: 6، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_FOODER-6-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 324
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر صلح جو

عضو هیئت علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس

سیدابراهیم دهقانیان

کارشناس ارشد بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس

علیرضا سپاسخواه

استاد بخش مهندسی آبیاری دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

محمود نیرومند جهرمی

کارشناس بخش تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس

چکیده

فشردگی خاک­های زراعی به دلیل تاثیر منفی آن بر میزان رشد و نمو و تولید محصول موضوعی است با اهمیت که نیاز به بررسی دارد.  در این تحقیق، تاثیر عملیات زیرشکن و دور  آبیاری بر تولید چغندرقند در قالب طرح آماری اسپلیت بلوک بررسی شد.  تیمار اصلی، دورآبیاری شامل سه دور ۷، ۱۰، و ۱۴ روز و تیمار فرعی عملیات خاک­ورزی شامل استفاده از : ۱- گاوآهن برگردان­دار  ۲- زیرشکن به عمق ۳۰-۳۵ سانتی­متر + گاوآهن برگردان­دار    ۳- زیرشکن به عمق  ۴۰-۴۵ سانتی­متر  +  گاوآهن برگردان­دار  در سه تکرار بود.  جهت تعیین تاثیر عملیات زیرشکن و دور آبیاری بر خواص فیزیکی خاک و عملکرد چغندرقند پارامترهای شاخص مخروط، جرم مخصوص ظاهری و درصد رطوبت خاک، میزان آب مصرفی، عملکرد، عمق نفوذ ریشه، قطر ریشه، درصد چند ریشه­ای شدن، و درصد قند چغندرقند اندازه­گیری شد.   نتایج نشان می­دهد که زیرشکنی خاک باعث کاهش شاخص مخروط، جرم مخصوص ظاهری خاک و درصد چند ریشه­ای شدن و افزایش عمق نفوذ ریشه، قطر ریشه، و عملکرد چغندرقند می­شود.  با افزایش دور آبیاری، عملکرد چغندرقند کاهش و  درصد قند افزایش می یابد. نتایج نشان می­دهد که با زیرشکنی خاک به عمق ۳۰-۳۵ سانتی­متر و دور آبیاری ۷ روز یک بار، بیشترین عملکرد چغندرقند حاصل می­شود.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.