استفاده از معکوس سازی های لی – اولدنبرگ و هموار برای شناسایی کانسار پلی متال منطقه عشوند نهاوند با کمک داده های IP/Res

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش­ های ژئوفیزیک کاربردی، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JRAG-8-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 159
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب علایی کاخکی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی اکتشاف معدن، دانشکده مهندسی معدن، نفت و ژئوفیزیک دانشگاه صنعتی شاهرود

علی نجاتی کلاته

دانشیار، دانشکده مهندسی معدن، نفت و ژئوفیزیک دانشگاه صنعتی شاهرود

علیرضا عرب امیری

دانشیار، دانشکده مهندسی معدن، نفت و ژئوفیزیک دانشگاه صنعتی شاهرود

فیروز جعفری

کارشناس، سازمان زمین شناسی و اکتشاف معدنی کشور

چکیده

از روش های مرسوم در اکتشاف کانسارهای فلزی به خصوص اسکارن های آهن و مس، به کارگیری هم زمان روش های تلفیقی قطبش القایی و مقاومت ویژه الکتریکی می باشد. پرکاربردترین آرایه ژئوالکتریکی در برداشت های دوبعدی آرایه دوقطبی- دوقطبی است. این امر به علت حساسیت بالای این آرایه به تغییرات جانبی و کاهش میزان نوفه به حداقل مقدار خود است. کانسار اسکارن پلی متال طلا، مس، روی، آهن عشوند نهاوند در پانزده کیلومتری شمال شرق شهر نهاوند و در دو کیلومتری شمال شرق روستای عشوند قرار دارد. به منظور بررسی کانسار پلی متال عشوند، داده های مقاومت ویژه و قطبش القایی در شبکه مستطیلی در قالب ۷ پروفیل به فاصله ۵۰ متر از هم با آرایش دوقطبی- دوقطبی برداشت شد. امروزه مدل سازی داده های ژئوفیزیکی مانند دیگر زمینه های مهندسی جایگاه ویژه ای پیداکرده است. هدف از این مطالعه، وارون سازی داده های مقاومت ویژه و قطبش القایی با استفاده از الگوریتم های لی- اولدنبرگ و هموار می باشد. به منظور صحت سنجی الگوریتم های مذکور مدلی مصنوعی با نرم افزار Res۲Dmod طراحی شد، داده های مصنوعی به دست آمده از این مدل با الگوریتم های مذکور وارون‎سازی شده و نتایج با مدل اولیه تطبیق داده شدند. بر اساس میزان تطابق مدل های حاصل از وارون‎سازی با مدل مصنوعی اولیه، صحت سنجی صورت گرفت و می توان گفت نتایج معکوس سازی داده های واقعی تا حد امکان به واقعیت نزدیک خواهد بود. با مدل سازی معکوس دوبعدی داده های مقاومت‎ویژه و قطبش‎القایی، اطلاعات ارزشمندی از هندسه فضایی، عمق و ابعاد کانی‎سازی به دست آمد. بر اساس اطلاعات زمین شناسی موجود و نتایج مدل سازی داده های مقاومت‎ویژه و قطبش‎القایی در محدوده موردمطالعه مناطق امیدبخش برای حفر گمانه های اکتشافی شناسایی و معرفی گردید.

کلیدواژه ها

پلی متال, الگوریتم لی-اولدنبرگ, الگوریتم هموار, عشوند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.