ارائه مدل اشتراکگذاری دانش بین اعضای هیات علمی دانشگاه

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه علمی مهارت های روانشناسی تربیتی، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PSYED-5-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 157
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میترا صدوقی

PhD. Educational Administration. Islamic Azad University, Science and Research Branch, Tehran, Iran

پریوش جعفری

Assistant Professor. Islamic Azad University, Science and Research Branch, Tehran, Iran

علیرضا کیامنش

Professor. Islamic Azad University, Science and Research Branch, Tehran, Iran

اسماعیل کاظم پور

Assistant Professor. Islamic Azad University, Tonekabon Branch, Tonekabon, Iran

چکیده

هدف از پژوهش حاضر ارائه مدل به اشتراک گذاری دانش مبتنی بر عوامل فردی و سازمانی مربوط به اعضای هیات علمی دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران بوده که به روش کیفی و کمی (همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری) انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل ۱۷۱۹ نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه های آزاد استان مازندران در منطقه ۳ بود. نمونه مربوط به پژوهش کیفی شامل ۲۵ نفر از اعضای هیات علمی با تجربه در تدریس و پژوهش و نمونه پژوهش کمی شامل ۳۱۷ نفر از اعضای هیات علمی بود که از طریق نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای اندازه گیری متغیرهای کمی از پرسشنامه ۷۲ سوالی استفاده شده است. پایایی کل پرسشنامه برابر با ۹۳/۰ می باشد و روایی محتوایی و صوری آن با کمک استادان راهنما، مشاور و دیگر استادان صاحبنظر تعیین گردید. برای تجزیه و تحلیل داده های کمی بدست آمده از مدل ساختاری و رگرسیون از نرم افزار SPSS و LISREL استفاده شده است. نتایج نشان داد که وضعیت به اشتراک گذاری دانش در دانشگاه ها در حد متوسط است. همچنین عوامل فردی موثر در به اشتراک گذاری دانش شامل به اشتراک گذاری مواد آموزشی، ادراک، اعتماد و خودکارآمدی دانش و عوامل سازمانی موثر در به اشتراک گذاری دانش شامل سرمایه اجتماعی ساختاری، سرمایه اجتماعی شناختی، سرمایه اجتماعی روابط، ارتباطات سازمانی، ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی، زیرساخت فناوری اطلاعات و سیستم پاداش می باشد. درنهایت مشخص شد که سهم عوامل فردی در به اشتراک گذاری دانش بیشتر از عوامل سازمانی بوده و مدلی ارائه گردید که در آن سهم هر یک از عوامل فردی و سازمانی تعیین شده است.

کلیدواژه ها

knowledge sharing, Organizational Communication, Trust, Organizational Culture

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.