مدل یابی معادلات ساختاری چابکی سازمانی دانشگاه با تاکید بر نقش فرهنگ سازمانی و مدیریت دانش

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علمی مهارت های روانشناسی تربیتی، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_PSYED-8-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 269
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید عبداله خاوری

دانشجوی دکتری مدیریت آموزش عالی، واحد علوم تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

حمیدرضا آراسته

مدیریت آموزش عالی، دانشگاه خوارزمی، دانشکده مدیریت

پریوش جعفری

گروه مدیریت آموزش عالی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، واحد علوم تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

هدف این پژوهش، بررسی تاثیر فرهنگ سازمانی و مدیریت دانش بر چابکی سازمانی در دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران بود. روش تحقیق، توصیفی و طرح پژوهشی همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران شامل ۱۶۸۴ نفر و نمونه آماری ۳۱۸ نفر بر اساس فرمول کوکران محاسبه شد. روش نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای متناسب با حجم هر یک از واحدهای دانشگاهی انتخاب شد. ابزار اصلی گردآوری داده ها پرسشنامه بوده است. پرسشنامه استاندارد مدیریت دانش (بر اساس ابعاد زیرساختی و فرایندی) بوکویتز و ویلیامز (۲۰۰۲) و فرهنگ سازمانی دنیسون و میشرا (۱۹۹۵) محقق ساخته چابکی سازمانی بود. روایی پرسشنامه ها به صورت صوری تایید شد و پایایی پرسشنامه مدیریت دانش ۸۷/۰، پرسشنامه فرهنگ سازمانی ۸۳/۰ و چابکی سازمانی ۸۲/۰ به دست آمد. داده های تحقیق پس از جمع آوری با روش های آماری و معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS۲۰ و LISREL۸.۵ تحلیل شدند. نتایج تحقیق تاثیر مستقیم مدیریت دانش و فرهنگ سازمانی را بر مدیریت دانش نشان داد، همچنین نقش مدیریت دانش به عنوان میانجی فرهنگ سازمانی و چابکی سازمانی مورد حمایت قرار گرفت. یافته های این پژوهش ایجاد یک فرهنگ موثر سازمانی از طریق فراهم کردن محیطی مناسب برای مبادله دانش و حمایت فعالیت های دانش محور را مورد تاکید قرار می دهد.

کلیدواژه ها

فرهنگ سازمانی, مدیریت دانش, چابکی سازمانی دانشگاهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.