شناسایی عوامل اجرایی نشدن بودجه ی عملیاتی در شهرداریهای استان اصفهان
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی چشم اندازهای نوین در مدیریت، حسابداری و کارآفرینی
- کد COI اختصاصی: EMECONF08_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 250
نویسندگان
رئیس اداره طرح و برنامه و بودجه ریزی شهرداری مبارکهکارشناسی ارشد، رشته مدیریت دولتی، گرایش مالی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دهاقان، اصفهان، ایران
چکیده
بودجه ریزی عملیاتی شیوه تدوین و نهایی سازی درخواست ها برای تخصیص منابعی است که از طرح راهبردی سازمان نشات می گیرد یک بودجه عملیاتی از طریق ایجاد یکپارچگی میان لایه های راهبردی و فرایندی سازمان محقق می شود. این پژوهش بدنبال عوامل اجرائی نشدن بودجه ریزی عملیاتی در شهرداریهای استان اصفهان می پردازد. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان امور مالی،کارکنان امور عمرانی،معاونین و مدیران عالی شهرداریهای استان اصفهان که بالغ بر ۱۲۴نفر می باشد.روش پژوهش توصیفی-پیمایشی از شاخه ی میدانی می باشد. به منظور گردآوری داده ها از فرم پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است، که از ۱۰۰ پرسشنامه ی توزیع شده ، ۸۸ پرسشنامه تکمیل و اعاده شد. در این پژوهش برای بررسی پرسشنامه از روایی صوری استفاده شد، بدین صورت که پرسشنامه به تعدادی از اساتید مربوطه از جمله راهنما و مشاور داده شد و از آنها در مورد هر سوال نظر خواهی گردید و پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ ۸۹% بوده است. داده های گردآوری شده به کمک نرم افزار آماری SPSS و با استفاده از آزمون های آماری نظیر کولموگروف- اسمیرنوف، آزمون t تک متغیره، آنالیز واریانس و آزمون فریدمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که مهمترین عوامل اجرائی نشدن بودجه عملیاتی در شهرداریهای استان اصفهان فقدان توانایی، اختیار و پذیرش می باشد.کلیدواژه ها
عوامل اجرایی نشدن، بودجه ی عملیاتی، شهرداری، فقدان توانایی، اختیار پذیرشمقالات مرتبط جدید
- بررسی و شناسایی ارتباط یادگیری سازمانی با عملکرد شرکت با نقش میانجی خلاقیت و مدیریت کیفیت جامع
- بررسی تاثیر تردید حرفه ای و ویژگیهای شخصیتی بر کیفیت گزارش حسابرسی
- بررسی تاثیر اشتیاق کارآفرینانه بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی با نقش میانجی رهبری کارآفرین (مورد مطالعه: صنایع نساجی هالل ایران)
- تاثیر انعطاف پذیری کارکنان بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی
- تاثیر همدلی سازمانی بر مشارکت کارکنان با نقش میانجی جو سازمانی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.