کارایی قارچ کش های سیازوفامید و پیراکلواستروبین + دی متومورف در کنترل بیماری سفیدک کرکی خیار

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ARPP-9-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 604
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدرضا فانی

بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران

حسین عظیمی

موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

فرید بیگی

موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

چکیده سفیدک کرکی یکی از مهمترین بیماری های خیار است. کارایی قارچ کش های سیازوفامید (رگنانت® SC ۲۰%) و پیراکلواستروبین + دی­متومورف (پیرادیم® DF ۱۸.۷%) در پیش گیری از بیماری سفیدک کرکی در آزمایش هایی در استان های تهران و مازندران در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با ۱۰ تیمار و چهار تکرار بررسی شد. تیمارها شامل  غلظت­های ۵/۰، ۶/۰ و ۷۵/۰ در هزار از قارچ کش رگنانت،  غلظت­های ۲۵/۰، ۳/۰ و ۳۵/۰ درهزار از قارچ کش پیرادیم به عنوان قارچ کش های هدف، قارچ کش های فلوپیکولید + پروپاموکارب هیدروکلراید (اینفینیتو® SC ۶۸.۷۵%) دو درهزار و سیازوفامید (رانمن® SC ۴۰۰ ) ۵/۰ درهزار به عنوان قارچ کش های مرجع همراه با شاهدهای آب پاشی و بدون آب پاشی بودند. تجزیه واریانس مرکب نشان داد بین تیمارها اختلاف معنی داری در سطح ۱% وجود دارد ولی بین مکان های آزمایش و نیز اثر متقابل تیمار × مکان اختلاف معنی دار آماری وجود ندارد. مقایسه مرکب میانگین درصد شدت بیماری تیمارها به روش آزمون چند دامنه ای دانکن نشان داد رانمن و اینفینیتو به عنوان قارچ کش های مرجع و  غلظت ۷۵/۰ درهزار قارچ کش رگنانت به ترتیب با ۱/۷۹، ۸/۷۲ و ۹/۷۱ درصد اثربخشی نسبت به شاهد محلول پاشی با آب بیشترین تاثیر را در کنترل بیماری داشتند. در این مقایسه  غلظت ۵/۰ درهزار از قارچ کش رگنانت و  غلظت­های ۲۵/۰ و ۳/۰ درهزار از قارچ کش پیرادیم به ترتیب با ۷/۴۶، ۷/۴۶ و ۲/۴۳ درصد اثربخشی کمترین تاثیر را در بین تیمارهای قارچ کش های هدف داشتند. بر اساس نتایج این تحقیق،  غلظت­های ۶/۰ و ۷۵/۰ درهزار از قارچ کش رگنانت و غلظت ۳۵/۰ درهزار از قارچ کش پیرادیم با فاصله سمپاشی ۱۰-۷ روز،  غلظت­های ترجیحی برای کنترل بیماری هستند.

کلیدواژه ها

واژه های کلیدی: کدوییان, بیماری های شاخ و برگ, کنترل شیمیایی, کارایی آفت کش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.