تنوع ژنتیکی جمعیت های گونه Sphaerulina frondicola عامل بیماری لکه برگی صنوبر در استان آذربایجان شرقی با استفاده از نشانگرهای مولکولی RAPD و ISSR

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ARPP-9-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 130
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مینا میرزائی

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، بیماری شناسی گیاهی، استاد، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

اسداله بابای اهری

استاد، بیماری شناسی گیاهی، استاد، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

ابوالفضل نرمانی

پژوهشگر پسا دکتری بیماری شناسی گیاهی، استاد، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

مهدی ارزنلو

استاد، بیماری شناسی گیاهی، استاد، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

چکیده

چکیدهبیماری­ لکه برگی صنوبر، با عاملSphaerulinafrondicola (syn: Septoria populi) ازجمله بیماری های مهم و جدی درختان صنوبر می­ باشد که خسارت زیادی به این میزبان وارد می­نماید. در این بررسی تنوع ژنتیکی ۱۳۸جدایهS. frondicola  بدست آماده از درختان صنوبر در مناطق مختلف استان های آذربایجان شرقی و غربی با استفاده از نشانگرهای مولکولی RAPD وISSR  ارزیابی شد. نتایج این بررسی نشان داد که تنوع ژنتیکی قابل توجهی در بین جمیت ­های مورد مطالعه وجود دارد. میانگین تنوع ژنتیکی برآورد شده برای کل جمعیت­ ها با استفاده از داده ­های همه آغازگر­ها ۱۹۹/۰ در سطح احتمال ۰۰۱/۰ برآورد گردید. کمترین تمایز ژنتیکی بین جمعیت های هوراند و کلیبر (۳۵۲/۰) با بیشترین جریان ژنی (۹۵۶/۵۴) و بیشترین تمایز ژنتیکی بین جمعیت های خوی و بستان آباد (۵۱۶/۰) با کمترین جریان ژنی (۴۶۸/۰) مشاهده شد که با فاصله جغرافیایی همخوانی دارد. بر اساس فاصله ژنتیکی Nei، جمعیت بستان آباد بیشترین فاصله را با شش جمعیت دیگر نشان داد. آنالیز هاپلوتیپ­ ها، جدایه ­های به دست آمده از یک درخت و یا حتی از یک لکه را درگروه­ های متفاوتی قرار داد که نشان دهنده وجود تنوع ژنتیکی بالا در یک مقیاس کوچک می­باشد. به طور کلی وجود هاپلوتیپ ­های مختلف و توزیع تنوع ژنی در یک مقیاس کوچک، فرضیه حضور آسکوسپور جنسی هوازاد به عنوان مایه تلقیح اولیه در چرخه بیماری را نشان می­ دهد.

کلیدواژه ها

کلمات کلیدی: Populus, لکه برگی, آذربایجان شرقی, Septoria, تنوع ژنتیکی, RAPD-PCR, ISSR-PCR

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.