اثر کودهای بیولوژیک و نانو اکسید آهن و روی بر عملکرد کوانتومی و روند پر شدن دانه گندم در شرایط شوری خاک

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 30، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-30-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 166
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خدیجه بابایی

زراعت (فیزیولوژی گیاهان زراعی)، دانشگاه محقق اردبیلی

رئوف سیدشریفی

دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی

علیرضا پیرزاد

گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

چکیده

به­منظور بررسی تاثیر کودهای بیولوژیک و نانو اکسید آهن و روی بر روند تغییرات برخی صفات فیزیولوژیک و پارامترهای پر شدن دانه­ی گندم در شرایط شوری خاک، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی در سال ۱۳۹۳ اجرا شد.  عوامل شامل شوری خاک در سه سطح عدم اعمال شوری به عنوان شاهد و شوری­ ۲۵ و۵۰ میلی­مولار در خاک با استفاده از نمک NaCl، تلقیح بذر با باکتری­های محرک رشد در چهار سطح عدم تلقیح، تلقیح با ازتوباکتر کروکوکوم استرین ۵، آزوسپیریلوم لیپوفروم سویه OF و سودوموناس پوتیدا استرین ۱۸۶ و محلول پاشی در چهار سطح بدون نانواکسید یا محلول پاشی با آب به­عنوان شاهد، کاربرد نانو اکسید آهن، نانواکسید روی و نانواکسید آهن با روی به نسبت ۵/۱ گرم در لیتر را شامل می­شدند. نتایج نشان داد که بیش­ترین مولفه­های پر شدن دانه همچون حداکثر وزن دانه (۰۴۹/۰ گرم)، سرعت پر شدن دانه (۰۰۱۷۲/۰ گرم در روز)، طول دوره (۸۵/۵۲ روز) و دوره­ی موثر پر شدن دانه (۱۸/۳۹ روز) در شرایط عدم اعمال شوری، تلقیح بذر با سودوموناس و محلول پاشی توام نانواکسید آهن و روی بدست آمد. نتایج مشابهی نیز در شاخص کلروفیل و عمکلرد کوانتومی بدست آمد. کاربرد نانواکسید آهن و روی عملکرد دانه را ۴/۱۷ درصد در مقایسه با عدم کاربرد آنها در بالاترین سطح شوری افزایش داد. از این رو به نظر می رسد که کودهای زیستی و نانواکسید آهن و روی می تواند به عنوان یک ابزار مناسب برای افزایش عملکرد دانه تحت شرایط شوری خاک استفاده شود.

کلیدواژه ها

باکتری­های محرک رشد, تنش, تلقیح بذر, گندم, نانو ذرات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.