محلولپاشی سلنیوم و روی به منظور بهبود عملکرد و اجزای عملکرد ژنوتیپهای کلزا در شرایط تاریخهای کشت رایج و تاخیری
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 30، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_SUST-30-2_010
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 195
نویسندگان
گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس، تهران
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج
گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس، تهران
گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس، تهران
گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس، تهران
چکیده
چکیده اهداف: بهمنظور بررسی پاسخ ژنوتیپهای کلزا به محلولپاشی ریزمغذیها و تاریخ کاشت آزمایشی دو ساله (۱۳۹۵-۱۳۹۳) در کرج انجام شد. مواد و روشها: آزمایش بصورت فاکتوریل-کرت خرد شده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. عامل اول شامل سه تاریخ کاشت ۱۵ مهر (رایج)، ۲۵ مهر و ۵ آبان (تاخیری)، عامل دوم شامل چهار سطح محلولپاشی با آب خالص (شاهد)، سلنیوم (۵/۱ درصد)، روی (۵/۱ درصد)، سلنیوم و روی (۵/۱ درصد)، و عامل سوم پنج ژنوتیپ اس دبلیو۱۰۲، احمدی، جی کی اچ۲۶۲۴، جی کی-گابریلا و اکاپی بود. تاریخ کاشت و محلولپاشی بهصورت فاکتوریل در کرتهای اصلی و ژنوتیپها بصورت کرت خرد شده در کرتهای فرعی قرار گرفتند. یافتهها: تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، طول خورجین، وزن دانه، بیوماس، عملکرد دانه و روغن بهطور معنیداری تحت تاثیر تاریخ کاشت، محلولپاشی و ژنوتیپ قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در تیمارهای محلولپاشی بیشترین عملکرد دانه و روغن به ترتیب با ۳۶۹۲ و ۱۵۱۲ کیلوگرم در هکتار مربوط به محلول پاشی سلنیوم و روی بود. میانگین عملکرد دانه و روغن ژنوتیپهای کلزا در تاریخ کاشت ۲۵ مهر ۷/۴۵ و ۴۹ درصد و در تاریخ کاشت ۵ آبان ۵/۵۲ و ۵۲ درصد نسبت به تاریخ کاشت ۱۵ مهر کاهش یافتند. نتیجهگیری: نتایج نشان داد که در شرایط اقلیمی کرج در تاریخ کاشت ۱۵ مهر ژنوتیپ جی کی-گابریلا و در تاریخهای کاشت ۲۵ مهر و ۵ آبان ژنوتیپ جی کی اچ۲۶۲۴ با محلولپاشی سلنیوم و روی میتوانند بیشترین عملکرد دانه و روغن را تولید کنند.کلیدواژه ها
رقم, عملکرد دانه, عملکرد روغن, عناصر ریزمغذی, کشت تاخیریاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.