کشت مخلوط خلر(Lathyrus sativus L.) و غلات زمستانه : ارزیابی بهره وری و برخی شاخص های کیفیت علوفه

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 30، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-30-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 280
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن دهقانیان

اکولوژی گیاهان زراعی، گروه آموزشی زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی

مرتضی برمکی

گروه آموزشی زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی.

عادل دباغ محمدی نسب

گروه اکوفیزیولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

جمال سیف دواتی

گروه علوم دامی و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

چکیده  اهداف: این پژوهشبه منظور ارزیابی کمی و کیفی علوفه و تعیین بهترین الگوی کشت مخلوط خلر با برخی غلات زمستانه شامل جو، یولاف و تریتیکاله انجام گردید.   مواد و روش ها: آزمایش به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با ۱۳ تیمار و سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در سالهای زرعی ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ اجرا گردید. تیمارها شامل کشت های خالص خلر، جو، یولاف و تریتیکاله و کشت مخلوط خلر با هریک از غلات در سه الگوی کشت ۲۵:۱۰۰، ۵۰:۱۰۰ و ۵۰:۸۰ بود.   یافته ها: بهره وری سیستم کشت مخلوط بر اساس LER و شاخص های کیفی علوفه از قبیل میزان پروتئین خام (CP)، دیواره سلولی (NDF) و دیواره سلولی بدون همی سلولز (ADF)، میزان کل مواد قابل هضم علوفه (TDN) تحت تاثیر نوع کشت قرار گرفتند. به طوریکه، بیشترین مقدار این صفات به کشت خالص خلر تعلق داشت. همچنین، افزایش نسبت خلر در کشت مخلوط کیفیت علوفه تولیدی را بهبود بخشید.   نتیجه گیری:  بین تیمارهای مخلوط، ترکیب جو+ خلر و یولاف+ خلر (۵۰:۸۰) بیشترین کمیت و کیفیت علوفه را به خود اختصاص دادند. از طرفی، الگوهای کشت مذکور به ترتیب بیشترین LER (۳۴/۱ و ۴۰/۱) را نسبت به تیمارهای کشت خالص و مخلوط نشان دادند. بنابراین با استناد به نتایج این تحقیق می توان کشت مخلوط لگوم هایی با خصوصیات خلر و غلات دانه ریز زمستانه را با الگوی کشت %۸۰ غله+ %۵۰ خلر به عنوان یکی از سیستم های زراعی پایدار کارآمد از نظر تولید علوفه با کمیت و کیفیت بالا به کشاورزان مناطقی با اقلیم خشک و نیمه خشک توصیه نمود.

کلیدواژه ها

بهره وری, پروتئین خام, دیواره سلولی, قابلیت هضم علوفه, نسبت برابری زمین (LER)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.