اثر تعداد بوته و کود اوره بر خصوصیات زراعی هیبریدهای ذرت و تجمع ماده خشک در علف هرز تاج خروس ریشه قرمز(Amaranthus retroflexus L.)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 32، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-32-1_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 211
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی فاتح

گروه کشاورزی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی ، تبریز، ایران

حمدالله کاظمی اربط

گروه کشاورزی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی ، تبریز، ایران

سلیمان محمدی

گروه کشاورزی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی ، تبریز، ایران

فرهاد فرح وش

گروه کشاورزی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی ، تبریز، ایران

اسکندر زند

استاد بخش تحقیقات علف های هرز موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور

چکیده

اهداف: به منظور بررسی تاثیر تراکم بوته و مقدار کود اوره بر خصوصیات زراعی هیبریدهای ذرت و تجمع ماده خشک در علف هرز تاج خروس انجام شد.مواد و روش: آزمایش در دو سال زراعی بصورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان میاندوآب اجرا شد. فاکتور اصلی شامل ارقام ذرت (هیبریدهای سینگل کراس ۳۷۰ و ۷۰۴) و فاکتورهای فرعی شامل سطوح مختلف تراکم ذرت (۶۰۰۰۰، ۷۰۰۰۰، ۸۰۰۰۰ و ۹۰۰۰۰ بوته در هکتار) و سطوح مختلف کود نیتروژن شامل۲۰۰، ۳۰۰، ۴۰۰ و ۵۰۰ کیلوگرم در هکتار از منبع اوره بود.یافته ها: اثر تراکم بر کلیه صفات معنی دار بود ولی اثر رقم بر کلروفیل و اثر نیتروژن بر تعداد بلال در مترمربع غیرمعنی دار بدست آمد. رقم ۷۰۴ نسبت به رقم ۳۷۰ بطور معنی داری از تعداد دانه در بلال، وزن هزار دانه، عملکرد دانه بالاتری برخوردار بود ولی تعداد بلال در مترمربع بطور معنی داری کمتر از رقم ۳۷۰ بود و از لحاظ شاخص کلروفیل اختلاف معنی داری بین دو رقم مشاهده نشد. بیشترین عملکرد دانه در تراکم ۸۰ هزار بوته در هکتار و کاربرد ۴۰۰ کیلوگرم نیتروژن در هکتار بدست آمد. رقم ۷۰۴ نسبت به رقم ۳۷۰ بیوماس علف هرز را بطور معنی داری کاهش داد.نتیجه گیری کلی: بر اساس نتایج بدست آمده به کشاورزان در منطقه میاندوآب توصیه می شود که برای حصول عملکرد مطلوب از تراکم ۸۰ هزار بوته در هکتار و مقدار ۴۰۰ کیلوگرم نیتروژن در هکتار استفاده نمایند. عملکرد دانه رقم ۷۰۴ از رقم ۳۷۰ بیشتر است.

کلیدواژه ها

اوره, تعداد بوته, علف هرز, کلروفیل, عملکرد دانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.