بررسی اثر نانو ذرات سیلیکا بر عملکرد خیار (Cucumis sativus L.) در منطقه اهواز

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 32، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-32-1_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 132
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساناز شکری

دانشجوی دکترا، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

عبدالرحیم هوشمند

گروه آبیاری و زهکشی، دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

منا گلابی

گروه آبیاری و زهکشی، دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

ناصر عالم زاده اصاری

گروه باغبانی دانشگاه شهید چمران اهواز

دن استرو

استاد دانشگاه اوهایو آمریکا

چکیده

این پژوهش به منطور بررسی اثر نانو ذرات سیلیکا بر عملکرد و بهره وری آب گیاه خیار و تعیین مناسبترین روش کاربرد نانو ذرات سیلیکا (تغذیه برگ و ریشه) انجام گردید.آزمایشی در قالب طرح فاکتوریل بر پایه طرح بلوک کاملا تصادفی با ۴ تکرار در دو فصل کشت طی سال های ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ در گلخانه دانشگاه شهید چمران اهواز ایران انجام شد. تیمارها شامل نانوذرات سیلیکا با غلظت های ۰، ۲۵، ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ppm و دو روش کاربرد محلول پاشی بر برگ و تغذیه ریشه ای انجام گرفت.نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین مقدار وزن میوه در کشت اول و دوم به ترتیب در تیمار ۵۰ میلیگرم در لیتر نانوذرات به روش محلولپاشی برگی (کشت اول: وزن ۰۴۸۴ گرم و کشت دوم:وزن ۸۰۳۹ گرم) و ۰ میلی گرم در لیتر نانوذرات به روش محلولدهی ریشه ای (کشت اول: وزن ۷۷۰۰ گرم و کشت دوم: وزن ۶۲۸۰ گرم) رخ داده است. همچنین بیشترین مقداربهره وری مصرف آب مربوط به تیمار نانوذرات با غلظت ۵۰ ppm تحت محلول پاشی روی برگ (کشت اول: ۷۱/۳۲و کشت دوم: ۶۴/۸۳) بود.این مطالعه نشان داده است که استفاده از نانوذرات سیلیکا می تواند روی رشد گیاه و عملکرد خیار تاثیر مثبت بگذارد و به ترتیب سبب افزایش ۳۲/۱۱و ۲۱/۲درصدی محصول در کشت اول و دوم نسبت به تیمار شاهد شد. کاربرد نانوذرات سبب افزایش بهره وری مصرف آب و افزایش عملکرد گیاه خیار شده و استفاده از نانوذرات سیلیکا با غلظت ۵۰ ppm به صورت محلول پاشی بر روی برگ می تواند گزینه مناسبی جهت افزایش عملکرد در خیار شود.

کلیدواژه ها

نانو ذرات, عملکرد خیار, فناوری زیستی, سیلیکا, خیار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.