بررسی اثر آللوپاتیکی برخی گیاهان دارویی بر جوانه زنی و رشد انگل سس (Cuscutsa campestris Yuncker)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 32، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-32-2_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 196
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعیده علیزاده سالطه

گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

نعیمه مولایی کردآباد

گروه علوم باغبانی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

مرضیه قنبری جهرمی

گروه علوم باغبانی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

موسی صابر

گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

چکیده

اهداف: پژوهش حاضر به منظور بررسی خاصیت آللوپاتی برخی گیاهان دارویی بر جوانه زنی و رشد بذر انگل سس اجرا شد.مواد و روش ها: در مرحله اول ۱۸ گیاه کشت شده در باغ گیاهان دارویی با بذر سس، آلوده و میزان آلودگی یا مقاومت در برابر این انگل بررسی شد. سپس تعداد ۷ گیاه انتخاب شده کشت و آلوده سازی صورت گرفت. در بخش دیگر آزمایش از ۴ گیاه دارویی مقاوم در برابر سس، دو نوع عصاره آبی و هیدروالکلی تهیه و در ۴ غلظت بصورت کشت در پتریدیش بر جوانه زنی بذور، مورد آزمایش قرار گرفتند. آنالیز اسانس گیاهان دارویی مورد آزمایش، توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی-طیف سنج جرمی صورت گرفت. میزان فنل و فلاونوئید عصاره ها نیز مورد ارزیابی قرار گرفت.یافته ها: از بین گیاهان مورد آزمایش بابونه و رازک نر آلودگی ۱۰۰ درصد و بیشترین مقاومت در برابر آلودگی سس را گل محمدی، پایه ماده رازک، زوفا و مریم گلی نشان دادند. از عصاره های استفاده شده، عصاره هیدروالکلی و آبی با غلظت ۱۵ درصد گل محمدی و رازک بیشترین تاثیر بازدارندگی را بر جوانه زنی بذور سس نشان دادند. میزان فنل و فلاونوئید کل نیز در عصاره هیدروالکلی این دو گیاه بیشترین میزان را داشت. نتیجه گیری: عصاره هیدروالکلی گل محمدی و رازک موجب بازداری از جوانه زنی سس شده و همچنین کشت این گیاهان در اطراف باغ ها و مزارع می تواند مانع گسترش بیشتر سس شود.

کلیدواژه ها

سس, عصاره هیدروالکلی, عصاره آبی, رازک, گل محمدی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.