مورفومتری لغزش بزرگ سیمره و بازسازی تاثیرات لندفرمی آن در کواترنری پسین (رشته کوه زاگرس در ایران)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله هیدروژیومورفولوژی، دوره: 5، شماره: 16
  • کد COI اختصاصی: JR_HYD-5-16_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 153
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرام روستایی

استاد دانشکده‎ برنامه ریزی وعلوم محیطی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

صمد عظیمی راد

دانشجوی دکترای ژئومورفولوژی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران (نویسنده ی مسئول).

داوود مختاری

استاد دانشکده ی برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

سیداسدالله حجازی

دانشیار دانشکده ی برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

مجتبی یمانی

استاد دانشکده‎ ی جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

چکیده

چکیده زمین لغزش سیمره یکی از بزرگ ترین لغزش­های شناخته شده جهان است که در جنوب غرب ایران قرارگرفته است. هدف این پژوهش بررسی ویژگی­ها و تاثیرات ژئومورفولوژیکی این زمین لغزش است. برای دست‎یابی به این هدف، از تصاویر ماهواره ای، نقشه های توپوگرافی، نقشه های زمین‎شناسی، نقشه های رقومی استفاده شده است. روش پژوهش تجربی و بر پایه تحلیل داده های میدانی است. برای این کار، فرآیند رخداد زمین­لغزش، علل وقوع و خصوصیات مورفومتریک زمین­لغزش در سه بخش سطح لغزش، توده­ی لغزشی و مولفه های جابه جایی لغزش به همراه رسوبات ته نشست شده در دریاچه­های سدی سیمره و چینه­شناسی آن ها مطالعه شده است. نتایج مورفومتری زمین لغزش شواهدی از نقش عوامل گوناگون در آن است. در میان آنها زیربری لایه­های آهک آسماری توسط رود سیمره و کشکان مهم ترین عامل رخداد آن می­باشد. این لغزش موجب تشکیل دریاچه سدی در پشت توده­ی لغزشی شده و این دریاچه در اثر تکرار لغزش دارای پادگانه­های متوالی است. نتایج مورفومتری دریاچه به ویژه برآورد حجم آب (۶۴۲/۴۵ میلیارد مترمکعب) و رسوب دریاچه (۴۲۲/۲۳ میلیارد مترمکعب) و مقایسه زمان پر شدن این حجم آبی (۸/۱۹ سال) با توجه به حجم آب ورودی به دریاچه (۳/۲ میلیارد مترمکعب در سال) با مدت زمان لازم برای ته نشست تمامی این رسوبات (۵/۱۹۱۳ سال) نشان می­دهد دریاچه چند مرحله و در نتیجه تکرار انسداد رود سیمره توسط تکرار زمین لغزش تجدید شده است. چینه­شناسی رسوبات دریاچه­ای تجدید محیط دریاچه­ای را در چهار مرحله روشن می کند. توالی پادگانه های دریاچه ای و سایر شواهد، مقیاس های متفاوت تکرار زمین لغزش بزرگ سیمره را تایید می کند.

کلیدواژه ها

کلمات کلیدی: زمین لغزش سیمره, ژئومورفولوژی, دریاچه ی سدی, زاگرس, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.