- برآورد تبخیر از سطح مخزن با استفاده از مدل شبکه ی عصبی مصنوعی (مطالعه ی موردی سد میناب)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله هیدروژیومورفولوژی، دوره: 6، شماره: 18
  • کد COI اختصاصی: JR_HYD-6-18_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 112
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسین جهانگیر

دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران

احمد نوحه گر

استاد گروه برنامه ریزی مدیریت و آموزش محیط زیست، دانشکده ی محیط زیست، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

کیوان سلطانی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده ی علوم و فنون نوین، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

چکیده

چکیدهتبخیر به عنوان یکی از پارامترهای طبیعی به علت نقش مهمی که در خروج آب از دسترس بشر دارد، همواره مورد توجه کارشناسان و محققان بوده است. در این پژوهش سعی شده است تا با بکارگیری مدل شبکه­ ی عصبی مصنوعی در برآورد تبخیر از سطح دریاچه­ ی سد میناب، میزان دقت مدل مورد ارزیابی قرار گیرد. برای بررسی روند تغییرات پارامترهای موثر بر تبخیر برای اطلاعات ۱۹ ساله موجود، با استفاده از رگرسیون غیرخطی بهترین برازش از بین نقاط موجود برای داده ها ترسیم و روند کلی تغییرات پارامترهای موثر بر تبخیر مشخص شده است. همچنین برای مدلسازی تبخیر با استفاده از شبکه­ ی عصبی مصنوعی از آمار ۱۹ ساله، از سال ۱۳۷۴ تا ۱۳۹۲ استفاده و بهترین ساختار برای محاسبه ی میزان تبخیر از سطح دریاچه­ ی سد میناب انتخاب شده است. در این ساختار لایه­ ی اول و دوم دارای ۵ نورون می باشند که با ۱۰۰۰ تکرار برای محاسبه­ ی آن، بهترین نتیجه به دست آمد. ضرایب آماری به دست آمده از تحلیل با استفاده از شبکه­ ی عصبی مصنوعی در انتخاب بهترین ساختارمورد توجه قرار گرفت که در این ساختار ضریب همبستگی با مقدار ۸۹۴۱/۰ دارای بیشترین مقدار در بین آزمون های دیگر است و مقادیر خطا برای داده­های آموزش و آزمایش نیز به ترتیب برابر با ۰۰۱۱/۰ و ۰۰۸۲/۰ است که پس از این ساختار، ساختارهای ANN(۳,۷,۱)، ANN (۴,۱۰,۱)، ANN(۴,۱۱,۱)، ANN(۵,۳,۱) دارای مقادیر ضریب همبستگی و خطای قابل قبولی در تعیین مقدار تبخیر از دریاچه­ی سد میناب می­باشند.

کلیدواژه ها

کلمات کلیدی: شبکه ی عصبی مصنوعی, تبخیر سطحی, برازش غیرخطی, ضریب همبستگی, سدمیناب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.