اثر تغییر اقلیم بر نوسانات رواناب سطحی حوضه ی آبریز رودخانه ارس.

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله هیدروژیومورفولوژی، دوره: 9، شماره: 33
  • کد COI اختصاصی: JR_HYD-9-33_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 237
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا آقایاری سامیان

دانشجوی دکتری آب و هواشناسی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

علی محمد خورشیددوست

استاد گروه آب و هواشناسی دانشکده علوم محیطی و برنامه ریزی

سعید جهانبخش اصل

استاد گروه آب و هواشناسی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

آیدا حسینی بقانام

استادیار گروه عمران دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

یکی از مهم ترین اثرات تغییر اقلیم تشدید چرخه هیدرولوژیکی می­باشد که موجب تغییر میزان دما، تبخیر و تعرق و تغییر الگوی بارش می­شود. پژوهش حاضر باهدف پیش­بینی تغییرات دما، بارش و ارزیابی تاثیرات تغییر اقلیم بر وضعیت رواناب­های سطحی حوضه آبریز ارس واقع در شمال غرب ایران صورت گرفت. شبیه سازی شرایط اقلیمی در محیط نرم افزار LARS-WG تحت سناریو RCP۸.۵ انجام شد و در محیط نرم­افزار اکسل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با استفاده از مدل تجربی ترنت وایت اصلاح شده میزان تبخیر و تعرق پتانسیل برای دو دوره مشاهداتی و شبیه سازی برآورد گردید. جهت اطمینان از صحت سنجی مدل از شاخص­های خطا سنجی میانگین مجذور مربعات خطا (RMSE)، و ضریب تعیین (R۲) و ضریب کارایی نش - ساتکلیف (ENS) نیز استفاده شد، همچنین مدل­سازی تغییرات رواناب سطحی در محیط نرم افزار GIS و افزونه SWAT انجام شد و پس از  تشکیل واحدهای هیدرولوژیکی (HRU) جهت واسنجی و اعتبارسنجی مدل شرایط پایه برای تغییرات رواناب­های سطحی انتخاب گردید و برای ایستگاه­های هیدرومتری اعتبارسنجی صورت گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد با مدل­سازی داده­های اقلیمی طی دوره شبیه سازی میزان دما و تبخیر و تعرق افزایش خواهد یافت و در مقابل میزان نزولات جوی کاهش اتفاق افتاده و روانا­ب سطحی کاهش پیدا می­کند. همچنین نتایج صحت­سنجی برای داده های اقلیمی نشان داد که دقت مدل در ایستگاه­های منتخب موردبررسی بالا بوده است و برای پارامتر بارش به دلیل ماهیت ناپیوسته آن، همبستگی بین داده­ی کمتر از پارامتر دما و متفاوت می باشد. نتایج مدل­سازی هیدرومتری حوضه ها نشان داد که  مقدار نش – ساتکلیف به مقدار ۱ نزدیک بوده  و ضریب همبستگی بین داده ها  ۹۹/۰  می­باشد که نشان دهنده کارایی بالایی مدل جهت شبیه سازی و برآورد تغییرات اقلیم و اثرات آن بر میزان رواناب­های سطحی می باشد.

کلیدواژه ها

تغییراقلیم, رواناب سطحی, SWAT, حوزه آبریز ارس, شمال غرب ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.