بررسی تفسیری آیات ۳۲-۳۳ سوره «ص» با تاکید بر نقد دیدگاه علامه طباطبایی و علامه فضل الله

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های تفسیر تطبیقی، دوره: 8، شماره: 15
  • کد COI اختصاصی: JR_PTT-8-15_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 246
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رحمان عشریه

دانشیار دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، قم، ایران

محمد حسینی پور

دانش آموخته دکتری تفسیر تطبیقی؛ دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، قم ، ایران

حامد عشریه

دانش آموخته سطح چهار حوزه علمیه قم و کارشناس ارشد مدرسی معارف اسلامی دانشگاه معارف، قم ، ایران

چکیده

تاریخ دریافت: ۰۹/۰۸/۱۴۰۰   |   تاریخ اصلاح: ۲۸/۰۱/۱۴۰۱   |   تاریخ پذیرش: ۲۸/۰۱/۱۴۰۱آیات ۳۲ و ۳۳ سوره ص، از آیات متشابه در قرآن کریم درباره سیره پیامبران است که مربوط به اشتغال حضرت سلیمان به سپاه اسبها و فوت شدن زمان -یا زمان فضیلت- عبادتی از آن حضرت است. در این مقاله، دیدگاه های علامه فضل الله و علامه طباطبایی در این زمینه بررسی می شود. علامه فضلالله، در مواضع بسیاری با رویکرد نقادی به تفسیر المیزان برخاسته، لذا واکاوی دیدگاه وی و تطابق آراء او با آراء علامه طباطبایی، علاوه بر عیارسنجی انتقادات فضلالله بر پارهای از مفاد تفسیر المیزان و نیز علاوه بر تبیین معانی آیات موردبحث، پارهای از پندارهای باطل درباره پیامبران را نیز هویدا میسازد. مقاله حاضر با روش توصیفی-تحلیلی، مبنای تقریرات قابل پذیرش از متشابهات سیره انبیا را با اتکا به محکمات سهگانه (شامل محکمات عام انبیا، محکمات خاص آن پیامبر و محکمات سیاق) تعریف کرده و ضمن تبیین این محکمات درباره آیات موردبحث، به واکاوی تطبیقی آراء دو مفسر پرداخته است. نتیجه تحقیق، نشان می دهد که هیچ کدام از ایرادات علامه فضلالله به علامه طباطبایی ذیل آیات موردبحث وارد نبوده، گرچه برخی از آراء صاحب المیزان نیز مورد انتقاد است. در پایان، بیانی آورده شده که با محکمات سهگانه سازگار بوده و از ایرادات تفاسیر مطرح درباره آیات موردبحث نیز بری باشد.*عشریه، ر؛ حسینی پور، س.م؛ عشریه، ح. (۱۴۰۱). بررسی تفسیری آیات ۳۲-۳۳ سوره «ص» با تاکید بر نقد دیدگاه علامه طباطبایی و علامه فضل الله، دوفصل نامه پژوهش های تفسیر تطبیقی. ۷ (۱۴)، ۱۱۲-۸۷. Doi: ۱۰.۲۲۰۹۱/PTT.۲۰۲۲.۷۰۰۳.۱۹۷۹

کلیدواژه ها

سلیمان, مسح اسبها, عصمت انبیا, آیات ۳۲-۳۳ سوره ص

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.