تاثیر استفاده از ترکیب فیتاز و سین بیوتیک در جیره با کمبود فسفر بر عملکرد و فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 13، شماره: 38
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-13-38_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 214
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی پاشایی جلال

Department of Animal and Poultry Sciences, College of Aburaihan

لیلا سلیمانی

University of Tehran, Department of Animal and Poultry Sciences, College of Aburaihan

سید داود شریفی

University of Tehran, Department of Animal and Poultry Sciences, College of Aburaihan,

شیرین هنربخش

University of Tehran, Department of Animal and Poultry Sciences, College of Aburaihan

چکیده

چکیده مبسوط مقدمه و هدف: با افزایش هزینه های تغذیه و نگرانی ها از آلودگی های زیست ‎محیطی ناشی از دفع ازت و فسفر، یافتن راه کارهایی برای افزایش زیست فراهمی مواد مغذی از جمله فسفر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این آزمایش بررسی تاثیر ترکیب فیتاز و سین بیوتیک در جیره هایی با کمبود فسفر بر عملکرد جوجه های گوشتی ۱۰۰  بود. مواد و روش ها: از تعداد ۳۶۰ قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه راس ۳۰۸ در قالب طرح کاملا تصادفی با ۵ تیمار، ۴ تکرار و ۱۸ پرنده در هر تکرار استفاده شد. پرندگان در هفت روز ابتدایی با جیره یکسان تغذیه شدند و جیره های آزمایشی از سن ۸ روزگی در اختیار آنها قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل ۱- جیره حاوی سطح توصیه شده فسفر (شاهد)، ۲- جیره با سطح فسفر کمتر از میزان توصیه شده (۷۵ درصد میزان توصیه شده؛ (جیره کم فسفر)، ۳- جیره کم فسفر + آنزیم فیتاز، ۴- جیره کم فسفر + سین بیوتیک، ۵- جیره کم فسفر + آنزیم فیتاز + سین بیوتیک بودند. وزن بدن و مصرف خوراک در هر دوره اندازه گیری و میزان افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراک محاسبه شد. در پایان دوره هم غلظت سرمی کلسترول، لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) و لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) و آنزیم آلانین آمینوترانسفراز (ALT) اندازه گیری شد. یافته ها: در دوره رشد (۷-۲۴ روزگی) افزایش وزن پرندگانی که جیره های حاوی فیتاز، سین بیوتیک و سین بیوتیک به همراه فیتاز دریافت کردند بیشتر از پرندگان تغذیه شده با جیره شاهد یا جیره با کمبود فسفر بود و این پرندگان وزن زنده بالاتری داشتند (۰/۰۵p< ). بازده لاشه تحت تاثیر مصرف سین بیوتیک، فیتاز و ترکیب سین بیوتیک و فیتاز قرار نگرفت. میزان تری گلیسرید در خون پرندگانی که با جیره با کمبود فسفر تغذیه شدند کمتر از پرندگان تغذیه شده با جیره های شاهد، حاوی سین بیوتیک و یا حاوی سین بیوتیک + فیتاز بود (۰/۰۵p< ). نتیجه گیری: استفاده از ترکیب سین بیوتیک + فیتاز در جیره هایی با کمبود فسفر، ضمن کاهش نیاز به منبع معدنی فسفر، سبب بهبود عملکرد رشد جوجه های گوشتی و همچنین کاهش دفع فسفر به محیط زیست می شود.

کلیدواژه ها

blood traits, broiler chickens, performance, phytase, symbiotic, عملکرد, سین بیوتیک, جوجه های گوشتی, فیتاز, فراسنجه های خونی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.