مداخله به شیوه سوسیودرام: ارزیابی اثربخشی بر اضطراب کودکان دارای اختلال اضطراب اجتماعی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نشریه روان پرستاری، دوره: 10، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPN-10-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 215
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هدی علی خانی

Department of Psychology, Shiraz Branch, Islamic Azad University, Shiraz, Iran.

سیامک سامانی

Department of Psychology, Shiraz Branch, Islamic Azad University, Shiraz, Iran.

محمدرضا بردیده

Department of Psychology, Shiraz Branch, Islamic Azad University, Shiraz, Iran.

محمد مظفری

Department of Psychology, Shiraz Branch, Islamic Azad University, Shiraz, Iran.

چکیده

مقدمه: این پژوهش با هدف تبیین اثربخشی مداخله سوسیودرام بر کاهش اضطراب کودکان دارای اختلال اضطراب اجتماعی انجام گرفت. روش کار: روش تحقیق در این پژوهش تک­آزمودنی آزمایشی از نوع طرحAB  بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان ۶ تا ۷ سال مبتلا به اضطراب اجتماعی بود که در سال ۱۴۰۰ در مراکز روانشناسی شهر تهران حضور داشتند­. از بین آنها تعداد ۵ کودک دارای اختلال اضطراب اجتماعی (دو پسر و سه دختر) بر اساس ملاک های ورود و خروج و به شیوه نمونه­گیری هدفمند گزینش ­شدند. مداخله سوسیودرام  برای هر کودک در ۱۰ جلسه اجرا گردید. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس اضطراب کودکان اسپنس (۱۹۹۷) و چک لیست رفتار اجتماعی (محقق ساخته) بود. هر یک از شرکت­کنندگان به تفکیک قبل از اعمال مداخله ۵-۶ بار مورد آزمون ارزیابی قرار گرفتند (مرحله A) و پس از آن به تفکیک تحت آموزش مداخله سوسیودرام قرار گرفتند (مرحله B). تحلیل دیداری داده­ها در دو سطح درون موقعیتی و بین موقعیتی انجام گرفت.    یافته­ ها: یافته­های پژوهش نشان داد که مداخله سوسیودرام سبب کاهش اضطراب کودکان دارای اختلال اضطراب اجتماعی در مقیاس اضطراب کودکان اسپنس شده؛ و میزان بهبودی کلی در هر یک از تک رفتارهای اضطراب و اجتناب در حل مساله، اضطراب و اجتناب در خودکنترلی، اضطراب و اجتناب در مسئولیت­پذیری، اضطراب و اجتناب در برقراری ارتباط، اضطراب و اجتناب در دوست­یابی، اضطراب و اجتناب در مشارکت و همکاری و اضطراب و اجتناب در ابراز وجود به ترتیب ۰۱/۶۷، ۳۰/۸۳، ۸۰/۸۲، ۶۵/۸۲، ۳۷/۷۷، ۸۸/۸۶ و ۷۸/۸۲ درصد بود. میزان بهبودی کلی بین پنج آزمودنی نیز ۴۲/۸۲ درصد برآورد شد. نتیجه ­گیری: با توجه به یافته­ های پژوهش می­توان نتیجه گرفت که مداخله سوسیودرام قادر است سبب کاهش اضطراب کودکان دارای اختلال اضطراب اجتماعی شود. بنابراین، نهادهای خانواده و آموزشی، مراکز خدمات روان­شناختی و مشاوره می­توانند برای کاهش اضطراب کودکان دارای اختلال اضطراب اجتماعی از مداخله سوسیودرام بهره­مند شوند.

کلیدواژه ها

Social anxiety disorder, anxiety, Sociodrama intervention., مداخله سوسیودرام, اضطراب, اختلال اضطراب اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.