برخی از ویژگی های زیستی پروانه ی سفید آمریکایی (Hyphantria cunea (Lep.: Arctiidae در استان گیلان

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: نامه انجمن حشره شناسی ایران، دوره: 26، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JESI-26-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 183
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ولی اله رضایی

سعید محرمی پور

یعقوب فتحی پور

علی اصغر طالبی

چکیده

پروانه ی سفید آمریکایی (Hyphantria cunea Drury) برای اولین بار در سال ۱۳۸۱ از استان گیلان گزارش شد. با توجه به اهمیت آفت در شمال ایران، زیست شناسی، تغییرات جمعیت، دامنه ی میزبانی و سایر ویژگی های آن در منطقه ی رضوان شهر استان گیلان طی سال های ۸۳-۱۳۸۲ مطالعه شد. لارو پروانه ی سفید آمریکایی روی دامنه ی وسیعی از درختان جنگلی، درختان میوه، گیاهان زراعی و علف های هرز تغذیه می کند. این آفت در منطقه ی رضوان شهر دارای دو نسل در سال است و اغلب به صورت شفیره داخل پیله زیر پوستک درختان، پرچین ها و تعداد کمی نیز در داخل خاک زمستان گذرانی می کند. حشرات بالغ آفت در اواسط بهار ظاهر و معمولا ۳-۲ روز بعد از ظهور جفت گیری می کنند. تخم ها تنها در یک دسته و به صورت مجتمع در سطح زیرین برگ های درختان میزبان گذاشته می شود. حداکثر تعداد تخم در شرایط آزمایشگاه ۱۰۵۳ و به طور متوسط ۴۷/۸۶ ± ۴/۴۹۰ عدد و در شرایط طبیعی ۱۵۰۰ و به طور متوسط ۱۰/۷۹ ±۸۵/۷۵۸ عدد در هر دسته شمارش شد. در شرایط مطلوب در دمای ۱ ± ۲۳ درجه ی سانتی گراد و رطوبت نسبی۶۰ تا ۷۰ درصد و دوره ی نوری ۱۶ ساعت روشنایی و ۸ ساعت تاریکی، طول دوره ی جنینی ۹-۷ روز و به طور متوسط ۲۲/۰ ± ۲۹/۷ بود. لاروهای سنین اول و دوم آفت به صورت مجتمع داخل لانه های لاروی روی برگ هایی که تخم ها روی آنها گذاشته شده تغذیه می کنند. این حشره دارای پنج سن لاروی است و طول دوره ی هر سن لاروی ۶-۴ و به طور متوسط۳۱/۰ ± ۲۶/۴ روز طول می کشد. لاروهای سنین سوم و چهارم لانه های لاروی را ترک و به سایر برگ ها مهاجرت نموده و لانه های توری خود را روی این برگ ها ایجاد می کنند. دوره ی شفیرگی نسل اول ۱۰ روز و نسل دوم تا ۹ ماه می رسد که شفیره های زمستان گذران آفت می باشند.

کلیدواژه ها

پروانه ی سفید آمریکایی, Hyphantria cunea, زیست شناسی, گیلان, گیاهان میزبان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.