اجزای ترکیبات ضد یخ با وزن مولکولی پایین در حشرات کامل زمستان گذران سوسک برگ خوار نارون، (Xanthogaleruca luteola (Col.: Chrysomelidae

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: نامه انجمن حشره شناسی ایران، دوره: 31، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JESI-31-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شقایق سودی

سعید محرمی پور

محسن برزگر

مریم عطاپور

چکیده

سوسک برگ خوار نارون، (Muller) Xanthogaleruca luteola، از مهم ترین آفات درختان نارون محسوب می شود که زمستان را به شکل حشرات کامل در حالت دیاپوز سپری می کند. به منظور شناسایی ترکیبات قندی ضد یخ و تغییرات فصلی آن ها، حشرات کامل به صورت ماهیانه از مهر ۱۳۸۷ تا اردیبهشت ۱۳۸۸ جمع آوری و ترکیبات قندهای الکلی اصلی موجود در بدن آن ها به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) اندازه گیری شد. مایواینوزیتول، تری هالوز، گلوکز و گلیسرول از مهم ترین ترکیبات ضد یخ شناسایی شده در بدن حشرات کامل زمستان گذران بودند. غلظت مایواینوزیتول به عنوان یکی از اصلی ترین ترکیبات ضد یخ شناسایی شده در حشرات زمستان گذران سوسک برگ خوار نارون رابطه ی معکوس و معنی داری با تغییرات دما نشان داد ( ۰۱۴/۰ = P، ۸۱۴/۰- = r). به طوری که با سرد شدن هوا غلظت آن در آذر ماه به حداکثر ۷/۲ ± ۶/۳۲ میکرو مول در هر گرم وزن تر افزایش یافت، درحالی که این ترکیب در فروردین ماه به حداقل ۴/۰ ± ۰/۳ میکرو مول در هر گرم وزن تر حشره ی کامل کاهش یافت. اما بیش ترین مجموع کل ترکیبات قندی و پلی ال ها در دی ماه(۶/۷ ± ۷/۱۰۰ میکرومول در هر گرم وزن تر ) مشاهده شد. بر اساس نتایج به دست آمده به نظر می رسد مایواینوزیتول، تری هالوز و گلوکز نقش مهمی را در تحمل سوسک برگ خوار نارون به سرما ایفا می کنند.

کلیدواژه ها

سوسک برگ خوار نارون, دیاپوز, زمستان گذرانی, ترکیبات ضد یخ, مایواینوزیتول

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.