تاثیر استرپتومایسس ها بر کلنیزاسیون میکوریزی ریشه گیاه تره فرنگی و رشد آن

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 23، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-23-4_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا پورمیرزائی

دانشگاه تبریز

ناصر علی اصغرزاد

دانشگاه تبریز

نصرت اله نجفی

دانشگاه تبریز

چکیده

قارچ­های میکوریز آربوسکولار (AM) از دیرباز به­عنوان همزیست ریشه اکثر گیاهان در بهبود رشد آنها در شرایط فقر غذایی و تنش­های محیطی موثر شناخته شده است. شواهدی وجود دارد که حضور برخی میکروارگانیسم­ها از جمله اکتینومیست­ها یا برخی متابولیت­های حاصل از آنها با افزایش سرعت و مقدار تندش اسپور قارچ­های AM و تولید هیف­های بیشتر، تکثیر انبوه این قارچ­ها را فراهم کرده و پتانسیل زادمایه آنها را افزایش داده­اند. در یک آزمایس گلدانی گیاه تره فرنگی با قارچGlomus intraradices و سه گونه استرپتوماسیس (Streptomyces. sp, S. griseus and S. albogriseus)در یک خاک لوم شنی استریل تلقیح شدند. در زمان برداشت، کلنیزاسیون میکوریزی و فراوانی اندامهای قارچی(هیف و وزیکول) در ریشه، وزن تر و خشک ریشه و بخش هوایی و همچنین غلظت فسفر ریشه و بخش هوایی اندازه گیری شدند. . نتایج نشان داد که هر سه گونه Streptomyces گذشته از این­که باعث تحریک تشکیل همزیستی میکوریزی شدند، پتانسیل قارچ میکوریزی را در افزایش توانایی گیاه تره­فرنگی در جذب فسفر و رشد ریشه و بخش هوایی به­طور قابل توجهی افزایش دادند. هر سه گونه Streptomyces نسبت به تیمار شاهد (بدون باکتری) باعث افزایش معنی­دار درصد کلنیزاسیون میکوریزی ریشه گردیدند (۰۱/۰P< ). این افزایش در گونه Streptomyces. sp، ۰۱/۶۳، در گونه     S. albogriseus، ۹۱/۵۶ و در گونه S. griseus، ۲۷/۳۲ درصد بود. همچنین فراوانی اندام­های قارچی در ریشه­های میکوریزی تره­فرنگی در تلقیح توام با هر سه گونه Streptomyces به طور معنی­داری افزایش یافت. تیمارهای باکتریایی Streptomyces. sp، S. albogriseus و S. griseus به ترتیب ۱/۸۴، ۶/۷۸ و ۶۷/۷۱ درصد فراوانی هیف ریشه­های میکوریزی را نسبت به تیمار شاهد (بدون باکتری) افزایش دادند. این افزایش در مورد فراوانی وزیکول به ترتیب ۴۶/۴۳، ۳۳/۴۱ و ۹۶/۲۹ درصد بود. تلقیح ریشه­های میکوریزی تره­فرنگی با هر سه گونه Streptomyces، وزن تر و خشک ریشه و وزن خشک بخش هوایی و غلظت فسفر ریشه و بخش هوایی گیاه را به طور معنی­داری افزایش دادند.

کلیدواژه ها

باکتری های کمکی قارچ میکوریزی, تره فرنگی, همزیستی میکوریز آربوسکولار, Streptomyces

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.