اثر شرایط مختلف رطوبت خاک و کودهای سولفات روی و مونوکلسیم فسفات بر فسفر قابل‎استخراج یک خاک آهکی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 24، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-24-2_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 84
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رحیم مطلبی فرد

نصرت اله نجفی

شاهین اوستان

چکیده

برای بررسی تاثیر شرایط مختلف رطوبت خاک و کودهای روی (Zn) و فسفر (P) بر فسفر قابل استخراج یک خاک آهکی، دو آزمایش به­صورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه کاملا تصادفی و با دو تکرار در سال ۱۳۹۱ و در شرایط آزمایشگاهی انجام گردید. آزمایش اول با چهار فاکتور شامل فسفر در دو سطح (صفر و ۶۰ میلی­گرم P بر کیلوگرم خاک از منبع مونوکلسیم فسفات (Ca(H۲PO۴)۲.H۲O)، روی در دو سطح (صفر و ۲۰ میلی­گرم Zn بر کیلوگرم خاک از منبع سولفات روی (ZnSO۴.۷H۲O)، رطوبت خاک در دو سطح (FC و FC۶/۰) و زمان انکوباسیون در چهار سطح (۱، ۱۰، ۳۰ و ۶۰ روز) و آزمایش دوم با سه فاکتور فسفر و روی در همان سطوح و منابع ذکر شده و چرخه­های مرطوب و خشک شدن در سه سطح (۱، ۱۰ و ۲۰ چرخه) انجام شدند. در پایان هر یک از زمان‎های انکوباسیون یا چرخه­های مرطوب و خشک شدن، فسفر قابل‎استخراج خاک به روش عصاره گیر سلطانپور و شواب اندازه­گیری شد. نتایج نشان داد که مصرف فسفر در هر دو شرایط رطوبت خاک فسفر قابل‎استخراج را افزایش داد. با افزایش زمان انکوباسیون فسفر قابل‎استخراج به­طور معنی­داری کاهش یافت و این کاهش در ۱۰ روز اول انکوباسیون در رطوبت ثابت شدیدتر بود و پس از آن تقریبا ثابت ماند. با مصرف روی، فسفر قابل‎استخراج خاک کاهش یافت و با افزایش زمان انکوباسیون این کاهش بیشتر شد. افزایش رطوبت خاک از FC۶/۰ به FC باعث افزایش فسفر قابل‎استخراج گردید. تاثیر چرخه­های مرطوب و خشک شدن و رطوبت ثابت بر فسفر قابل‎استخراج خاک در شرایط با و بدون کود  فسفر کاملا متفاوت بود. در شرایط بدون کود فسفر، فسفر قابل‎استخراج خاک با اعمال چرخه­های مرطوب و خشک شدن، بیشتر از انکوباسیون خاک در رطوبت ثابت بود درحالی­که در شرایط با کود فسفر، فسفر قابل‎استخراج خاک با اعمال چرخه­های مرطوب و خشک شدن کمتر از انکوباسیون خاک در رطوبت ثابت بود.

کلیدواژه ها

رطوبت خاک, روی, فسفر قابل‎استخراج, مرطوب و خشک شدن خاک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.