ارزیابی کیفی تناسب اراضی یخفروزان اهر برای چغندرقند، پیاز و ذرت با روش های محدودیت ساده و پارامتریک ریشه دوم

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 24، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-24-3_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 108
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

چکیده

این تحقیق در منطقه یخفروزان اهر واقع در استان آذربایجان شرقی جهت ارزیابی کیفی تناسب اراضی برای محصولات چغندرقند، پیاز و ذرت بر اساس اطلاعات خاک­شناسی ۱۸ واحد نقشه (۴ خاکرخ شاهد) انجام یافته و داده­های اقلیمی از ایستگاه هواشناسی اهر گرفته شده است بر اساس جداول سایس و همکاران همه نیازهای زمین­نما، خاک و اقلیمی چغندرقند، پیاز و ذرت و همچنین کلاس­های تناسب کیفی برای محصولات ذکر شده به روش محدودیت ساده و ریشه دوم مشخص گردید. بر اساس نتایج حاصله در سیستم محدودیت ساده برای چغندرقند به ترتیب ۶۶/۱۶% اراضی دارای تناسب متوسط، ۲۲/۷۲% اراضی تناسب بحرانی و ۱۱% اراضی نامناسب و غیر­قابل اصلاح بودند، ۱۲% منطقه مورد مطالعه دارای تناسب متوسط، ۴۴/۴۴% بصورت بحرانی و ۴۴/۴۴% نامناسب و غیر­قابل اصلاح برای پیاز بوده و ۷۷/۲۷ % اراضی دارای تناسب متوسط، ۳۳/۳۳% اراضی تناسب بحرانی و ۸۸/۳۸% نامناسب و غیر­قابل اصلاح برای ذرت می­باشد. در روش پارمتریک ۴۴/۴۴% اراضی دارای تناسب بحرانی، ۵۵/۵۵% اراضی نامناسب و غیرقابل اصلاح برای چغندرقند بود. همچنین ۳۳/۳۳% اراضی دارای تناسب بحرانی و ۶۶/۶۶% اراضی نامناسب و غیر قابل اصلاح برای پیاز بودند. بعلاوه برای ذرت ۷۷/۲۷ % اراضی دارای تناسب متوسط و ۶۶/۱۶% اراضی بصورت بحرانی و ۵۵/۵۵% نامناسب و غیر­قابل اصلاح بودند. لذا نتایج حاصله موید کارایی بیشتر روش پارامتریک نسبت به روش محدودیت ساده بوده و علاوه بر محدودیت­های اقلیمی مهم­ترین فاکتورهای محدود­کننده اراضی درصد کربن آلی و ذرات درشت­تر از شن می­باشد.

کلیدواژه ها

پیاز, تناسب اراضی, چغندرقند, ذرت, ریشه دوم, محدودیت ساده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.