شبیه سازی حرکت کادمیم درشرایط مختلف خاک با مدل غیرتعادلی فیزیکی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 24، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-24-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 172
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه قائمی زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

حسین بانژاد

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

امید بهمنی

استادیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

چکیده

در این مطالعه سه نوع بافت خاک غالب استان همدان (لوم شنی، لومی و لوم رسی) در حالت کشت و عدم کشت گیاه ذرت با سه تکرار، تحت تیمار پساب حاوی کادمیم قرار گرفتند. غلظت کادمیم در زه­آب خروجی از لایسی­مترها تحت آزمایش فاکتوریل درغالب طرح کاملا تصادفی به صورت اندازه­های تکرارشده مورد تجزیه قرارگرفت. سپس انتقال کادمیم در خاک­های بدون کشت با استفاده از حل معکوس معادله جابه جائی - انتشاردر نرم­افزار  CXTFITتحت شرایط غیر تعادلی فیزیکی دوناحیه­ای (TRM) مورد شبیه­سازی قرار گرفت و غلظت کادمیم باقی­مانده در خاک در پایان آزمایش پیش­بینی گردید. نتایج حاصل نشان داد که درطول مدت آزمایش خاک­های با بافت لوم شنی و لومی هر دو به همراه کشت گیاه به ترتیب کمترین و بیشترین میزان اثرگذاری را درتصفیه فاضلاب حاوی کادمیم داشته­اند. نتایج حاصل از نرم­افزار  CXTFITنشان داد که بهترین برازش منحنی­های رخنه حاصل از داده­های شبیه­سازی شده و داده­های مشاهده­ای، برای خاک لومی با میزان ضریب همبستگی ۸۴/۰ r = حاصل شده است. همچنین نتایج حاصل از شبیه­سازی نشان داد که با اعمال تیمارهای انجام گرفته تحت شرایط این آزمایش، غلظت باقی­مانده کادمیم در خاک در پایان فصل رشد، برای خاک لوم شنی کم و برای خاک­های لوم رسی و لومی بیشتر بود.

کلیدواژه ها

بافت خاک, پساب, ذرت, غیرتعادلی فیزیکی, کادمیم, CXTFIT

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.