تحلیل امواج ناشی از شکست سد و پهنه بندی دشت سیلابی با استفاده از مدل ریاضی)مطالعه موردی: سد ونیار(

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 25، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-25-0_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 186
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یوسف حسن زاده

۱- استاد، عضوهیئت علمی گروه آب، دانشکده عمران، دانشگاه تبریز

وحید نورانی

۱- استاد، عضوهیئت علمی گروه آب، دانشکده عمران، دانشگاه تبریز

وحید سپهری

۲- مربی، عضوهیئت علمی دانشکده فنی و حرفه ای پسران کردکوی امام علی، ایران

هادی دل افروز

۳- دانشجوی دکتری عمران-آب، دانشکده عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران

مهران حسن زاده

۳- دانشجوی دکتری خاک و پی، دانشکده عمران، دانشگاه تبریز

فرهاد الماس پور

۵- کارشناس ارشد آب منطقه ای آذربایجان شرقی

چکیده

در این تحقیق، مسئله شکست سد ازنقطه نظرهای اهمیت، مکانیسم، تجزیه وتحلیل مکانی و زمانی و معادلات حاکم مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور، به عنوان گام نخست، هیدروگراف­های خروجی از محل سد ونیار با استفاده از مدل شکافت تحت سناریوی فرضی (روگذری جریان) محاسبه گردیده است. در گام بعدی، روندیابی هیدروگراف­های خروجی در پایاب رودخانه با استفاده از مدل  HEC-RAS انجام پذیرفته است. متعاقب آن، ترازهای سطح آب و زمان های رسیدن پیشانی موج در کلیه مقاطع محاسبه گردیده­اند. در نهایت با وارد کردن نتایج به دست آمده به سیستم اطلاعات جغرافیایی، پهنه گسترش سیلاب و نقشه­های معرف مناطق سیل­گیر پایاب ارائه گردیده است. نتایج حاصله نشان می­دهند که در این سناریو (روگذری جریان)، به دلیل مکانیسم تدریجی تشکیل مقطع شکست، هیدروگراف­های خروجی دارای شیب ملایم هستند. به علاوه، با توجه به شرایط ژئومورفولوژیکی و توپوگرافی دره میزبان در پائین دست مجاورت ساختگاه سد، قسمت اعظم توان هیدرولیکی سیلاب خروجی در این ناحیه بدون ایجاد خسارت­های قابل توجه مالی گرفته می­شود. لیکن، بررسی حاضر نشان می­دهد که تعدادی از روستاها و تاسیسات واقع در پائین دست، به وضوح در معرض گسترش سیلاب قرار می­گیرند. هم­چنین، بیشینه سیلاب­دشت و زمان رسیدن پیشانی موج به پایاب محاسبه گردیده­اند.

کلیدواژه ها

پهنه بندی, سد ونیار, سیستم اطلاعات جغرافیائی, شکست سد, روندیابی سیل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.