ارزیابی و بهینه سازی الگوی کاربری اراضی ( مطالعه موردی:حوضه آبخیز گل رودبار، استان سمنان)
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 26، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_WASO-26-2_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 289
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد بیابان زدایی، دانشکده کویرشناسی، دانشگاه سمنان
استادیار دانشکده کویرشناسی، دانشگاه سمنان
دانشیار دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران
استادیار دانشکده کویرشناسی، دانشگاه سمنان
استادیار مرکز تحقیقات منابع طبیعی استان سمنان
چکیده
بهینهسازی کاربری اراضی، یکی از راهکارهای مناسب برای حفاظت خاک است که به مدیران حوضه های آبخیز و تصمیمگیران این امکان را میدهد تا از بین گزینه های مختلف کاربری اراضی، بهترین تصمیم را اتخاذ کنند. هدف اصلی در انجام این تحقیق، تعیین سطح بهینه کاربری اراضی برای کاهش میزان فرسایش خاک و افزایش درآمد ساکنان حوضه آبخیز گل رودبار واقع در استان سمنان بود. برای این کار مدل برنامهریزی خطی برای سه رویداد مختلف وضعیت کنونی کاربریها و بدون اعمال مدیریت اراضی، وضعیت کنونی کاربریها و اعمال مدیریت اراضی و وضعیت استاندارد کاربریها، موردمطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که در شرایط بهینه سطح اراضی باغی ۸۵/۲۸ درصد، سطح اراضی مرتعی ۱۲/۷۴ درصد و سطح اراضی کشت آبی ۷۸/۲۸۳ درصد افزایش می یابند. همچنین در صورت بهینه سازی کاربری اراضی در شرایط استاندارد کاربریها، میزان فرسایش و سوددهی نسبت به شرایط قبل از بهینهسازی حوضه بهترتیب ۲۸/۱۶ درصد کاهش و ۵۸/۹۴ درصد افزایش مییابد.کلیدواژه ها
برنامهریزی خطی, سوددهی, فرسایش خاک, مدیریت کاربری اراضی, وضعیت استاندارداطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.