اثر روش اندازه گیری و ابعاد و شکل محفظه مورد استفاده در روش لغزشی بر زاویه استقرار ذرات خاک

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 26، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-26-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 77
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بیژن راعی

دانشجوی دکتری، گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

حسین اسدی

دانشیار گروه علوم و مهندسی خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

فرخ اسدزاده

استادیار گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه

چکیده

زاویه­ استقرار ذرات، از پارامتر­های مهم در تعیین تنش برشی بحرانی برای شروع حرکت ذرات طی فرآیند فرسایش محسوب می­شود. روش­های متفاوتی برای اندازه­گیری زاویه استقرار ذره وجود دارد که نتایج این روش­ها اغلب متفاوت از یکدیگر می­باشند. دو روش لغزشی و تشکیل توده از روش­های پرکاربرد اندازه­گیری این مشخصه می­باشند. در این پژوهش زاویه­ استقرار ذرات در ۶ کلاس اندازه­ای از یک نمونه خاک و یک نمونه شن به دو روش لغزشی و تشکیل توده­ اندازه­گیری و مقایسه شد. برای تعیین نقش ابعاد جعبه در روش لغزشی ۱۱ جعبه متفاوت از نظر شکل و ابعاد مورداستفاده قرار گرفت. اثر تغییر ابعاد محفظه بر مقدار زاویه استقرار در سطح ۱/۰ درصد (p < ۰.۰۰۱) معنی­دار بود به­طوری­که افزایش عرض و ارتفاع  محفظه سبب افزایش مقادیر اندازه­گیری شده­ زاویه استقرار گردید و همچنین افزایش طول محفظه سبب کاهش مقادیر اندازه­گیری شده زاویه استقرار گردید. این تغییرات به گونه ای بود که با افزایش نسبت جرم ذرات به سطح مقطع محفظه، زاویه استقرار اندازه­گیری شده کوچک­تر بود.  اثر شکل محفظه بر مقدار زاویه استقرار نیز در سطح ۱/۰ درصد (p< ۰.۰۰۱) معنی­دار بود. مقایسه­ نتایج روش لغزشی با روش تشکیل توده نشان داد که زاویه­ استقرار به دست آمده به روش لغزشی به­طور میانگین در حدود ۱۰ درجه بیش­تر از مقدار حاصله به روش تشکیل توده است. با توجه به نتایج می­توان به ضعف روش­های اندازه­گیری زاویه استقرار ذره اشاره نمود و به ­نظر می­رسد که نیاز است در روش­های اندازه­گیری زاویه استقرار ذره تجدیدنظر صورت گیرد.

کلیدواژه ها

واژههای کلیدی: ذرات خاک, ذرات شن, روش تشکیل توده, روش لغزشی, زاویه استقرار ذره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.