تاثیر نسبت های مختلف Na/K محلول خاک بر مقاومت کششی و تردی خاکدانه ها

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 26، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-26-3_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 131
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حجت امامی

۲- دانشیاران گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

امیر فتوت

دانشیاران گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

رضا خراسانی

دانشیاران گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

کاظم اسماعیلی

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

این پژوهش با هدف بررسی اثر نسبت­های مختلف Na/K محلول خاکبا استفاده از شاخص نسبت کاتیونی پایداری ساختمانی خاک (CROSS) روی رس قابل پراکنش، مقاومت کششی خاکدانه و تردی خاک انجام شد. برای اعمال غلظت­های مختلف پتاسیم به خاک،  شش تیمار با شوری یکسان۳ دسی­زیمنس بر متر به­ترتیب از تیمار ۱ تا ۶  شامل پتاسیم با غلظت صفر تا ۲/۲۷ میلی­اکی­والان بر لیتر و شش تیمار دیگر نیز با شوری یکسان۶ دسی­زیمنس بر متر شامل پتاسیم با غلظت صفر تا ۴/۵۴ میلی­اکی­والان بر لیتر تهیه و به خاک اضافه شدند. تردی خاک به­دو روش ضریب تغییرات (F۱) و رتبه­بندی (F۲) محاسبه و مقایسه گردید. نتایج نشان ­داد که با افزایش غلظت پتاسیم نسبت به سدیم در تیمارها افزایش در پراکنش رس­ها رخ داد. نتایج آزمون مقاومت کششی خاکدانه­ها نشان داد که در تیمارهای با شوری ۳، با افزایش غلظت پتاسیم، مقاومت کاهش یافته اما باافزایش SAR، مقدار مقاومت افزایش یافت. بیشترین مقدار آن (۱۴۲ کیلوپاسکال) مربوط به تیمار ۱ با ۷/۲۵ =CROSS و ۹/۲۲ =SAR و کمترین مقدار (۸۷ کیلوپاسکال) در تیمار ۵ با ۸/۱۴ = CROSS  و ۹۹/۰ =SAR بود. اما در تیمارهای با شوری ۶، چنین روندی مشاهده نشد و مقادیر مقاومت کششی تقریبا در همه تیمارها مشابه بودند. نتایج نشان داد در تیمارهای با شوری ۳، تردی خاک با افزایش رس قابل پراکنش، افزایش یافت (F۱و F۲). مقایسه نتایج مقادیر مقاومت کششی و تردی خاک مشخص نمود که ، F۱ پارامتر مناسبی برای بیان تردی خاک نبوده و در مقابل، F۲ توانست هماهنگی بین نتایج مقاومت و تردی (در تیمارهای با شوری ۳) را به­خوبی نشان دهد. در تیمارهای با شوری ۶ احتمالا به دلیل غلیظ­تر شدن محلول خاک، اثر رس پراکنش یافته بر مقادیر مقاومت کششی و تردی  به­وضوح نمایان نشد.

کلیدواژه ها

تردی خاک, رس قابل پراکنش, مقاومت کششی خاکدانه, CROSS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.