تاثیر تیپ جامعه گیاهی بر توزیع اندازه خاکدانه ها در حوضه گنبد (همدان)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 26، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-26-4_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 253
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خدیجه سالاری نیک

۱- دانش آموخته کارشناسی ارشد خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا همدان

محسن نائل

۲- استادیار گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا همدان

علی اکبر صفری سنجانی

استاد گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا همدان

قاسم اسدیان

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدان

چکیده

مقدار و ترکیب بیوشیمیایی بقایای گیاهی وارد شده به خاک بر سرعت خاک­دانه سازی و پایداری خاک­دانه­ها موثر است. به­منظور بررسی تاثیر پوشش­های گیاهی مختلف بر توزیع اندازه خاک­دانه­ها، پنج تیپ گیاهی شامل گندم دیم، گندمیان، گون-بروموس، گون-جارو و گون-درمنه در شرایط محیطی مشابه از نظر مواد مادری و جهت شیب در حوضه آبخیز گنبد واقع در همدان، مطالعه شد. کربن آلی کل، کربوهیدرات، میانگین وزنی قطر خاک­دانه­ها، توزیع اندازه خاک­دانه و کربن خاک­دانه­ای در خاک سطحی (۱۵-۰ سانتی­متر) اندازه­گیری شد. کربن آلی، کربوهیدرات، میانگین وزنی قطر خاک­دانه­ها و کربن آلی خاک­دانه­ای (موجود در همه بخش­های اندازه خاک­دانه­ای) در خاک­های تحت پوشش گون-بروموس و گون-درمنه به­طور معنی­داری بیشتر از خاک تحت تیپ­های دیگر بود و کمترین مقدار این شاخص­ها در خاک­های دارای پوشش گندمیان و گندم دیم مشاهده شد. بیشترین درصد خاک­دانه­های بزرگتر از ۲ میلی­متر و کمترین درصد خاک­دانه­های  کوچکتر از ۵/۰ میلی­متر در خاک تیپ­ گون-بروموس مشاهده شد. در تیپ­های گون-بروموس و گون-درمنه مقدار تاج پوشش گیاهی، تولید سالانه، تنوع گونه­ای و لاشبرگ بیشتر از دیگر تیپ­ها اندازه گیری شد. تیپ گندم دیم به­علت عملیات خاک ورزی و تیپ­های گون-جارو و گندمی به علت پوشش گیاهی کم در پی عمل چرا، خاک­دانه سازی و درصد خاک­دانه­های بزرگتر از ۲ میلی­متر کمی داشته؛ اندازه خاک­دانه­های­ ۵/۰-۰۵۳/۰ میلی­متر در خاک تیپ­های مذکور بیشتر از دیگر اندازه خاک­دانه­ها بود. کربوهیدرات کل و اندازه خاک­دانه­های ۵/۰-۰۵۳/۰ میلی­متر شاخص­های قابل اعتماد کیفیت خاک هستند که تغییرات کاربری و پوشش گیاهی را نشان می­دهند.

کلیدواژه ها

پایداری خاک دانه, تیپ گیاهی, کربن خاک دانه ای, کربوهیدرات, کیفیت خاک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.