مبانی فقهی و حقوقی جرم انگاری قاچاق و کالا و ارز در ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصل­نامه آموزه ­های فقه و حقوق جزاء، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JCLD-1-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 366
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بابک پورقهرمانی

دانشیار گروه حقوق کیفری وجرم شناسی دانشگاه ازاد اسلامی واحد مراغه

سونیا علیزاده سامع

دکتری حقوق کیفری و جرمشناسی . گروه حقوق دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه. مراغه. ایران

چکیده

اخلال در نظام اقتصادی، با هدف ضربه زدن به اقتصاد و  نظام اقتصادی از مهم ترین ویژگی های جرایم اقتصادی است. توجه به عوامل به وجود آورنده­ ی جرم اقتصادی قاچاق، می تواند مشکلات ناشی از این مساله را برطرف کند. هرچند متون فقهی، پدیده­ی قاچاق را با عنوان مجرمانه­ ی مستقل مورد توجه و بررسی قرار نداده است، اما با توجه به منابع فقهی و احکام بیان شده برای عناوین عامی که پدیده­ی قاچاق در شمول آن قرار می­ گیرد، می توان به جرم انگاری مستقل پدیده ­ی قاچاق پرداخت. ضابطه ­ی تعزیر، رفتارهای فاقد حد شرعی را مستوجب تعزیر می داند. با توجه به خالی بودن جایگاه این موضوع در مکاسب محرمه، می ­توان با بررسی منابع فقهی، مشخص ساخت که قاچاق، یک فعل اقتصادی حرام است و مرتکب آن مستحق تعزیر است و می ­توان قاعده­ی حفظ نظام را دلیل جرم انگاری شرعی و قانونی قاچاق کالا و ارز دانست.

کلیدواژه ها

جرم اقتصادی, قاچاق کالا و ارز, جرم انگاری, جرم انگاری قاچاق

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.