تاثیرآبشویی یک خاک شور- سدیمی تیمار شده با دو نوع ماده آلی بر شوری و سدیمی بودن خاک و غلظت نیتروژن، فسفر و پتاسیم درجو

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 31، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-31-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 167
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الناز صباغ تازه

استادیار گروه علوم خاک، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

محمد رضا نیشابوری

استاد گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

ابراهیم پذیرا

استاد گروه خاکشناسی، واحدعلوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

کاربرد مواد آلی در خاک های شور-سدیمی می تواند در اصلاح ویژگی های شیمیایی خاک بدون نیاز به مواد شیمیایی موثر باشد. در تحقیق حاضرآزمایش های آبشویی یک نوع خاک شور-سدیمی با بافت لوم رسی در ستون های آزمایشگاهی در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل خرد شده با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای اصلی: ۱) نوع ماده اصلاح کننده شامل کود دامی و کمپوست، ۲) سطح ماده اصلاح کننده شامل یک، سه و پنج درصد وزنی و ۳) مرحله آبشویی در پنج سطح شامل: بدون آبشویی، یک بار، دو بار، سه بار و چهار بار آبشویی با فواصل ۳۰ روزه بود. تمامی ستون ها بعد از اضافه کردن اصلاح کننده ها به مدت ۳۰ روز تحت انکوباسیون قرار گرفته و سپس آبشویی شدند. صفات در هر ستون، در سه عمق به عنوان فاکتور فرعی بررسی شد. در پایان ماه چهارم از آزمایش های انکوباسیون و آبشویی، شوری خاک از ۱۵ به زیر پنج دسی زیمنس بر متر و نسبت جذب سدیم از ۳/۲۰ به زیر۱۳رسید. پس از مشخص شدن بهترین سطح آبشویی، خاک ستون های مربوط به آن هوا خشک گردید و گیاه جو (Hordeum vulgare L.) رقم بهمن به صورت گلدانی در آن کشت شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با هفت تیمار (شش تیمار اصلاح کننده های آلی و شاهد) و سه تکرار انجام گرفت. کاربرد سطح یک درصد وزنی از کود دامی و کمپوست، غلظت نیتروژن را به ترتیب ۸/۳۳ و ۵/۴۰ درصد، غلظت فسفر را ۷/۳۵ و ۳/۴۳ درصد و غلظت پتاسیم را ۷/۸ و ۲/۱۹ درصد در بخش هوایی افزایش داد.

کلیدواژه ها

اصلاح خاک, عناصر غذایی, کمپوست, کود دامی, نسبت جذب سدیم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.