پهنه بندی فرسایش پذیری بادی خاک سواحل شرقی دریاچه ارومیه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 31، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_WASO-31-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 264
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساغر چاخرلو

گروه علوم خاک ، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه تبریز

علی اصغر جعفرزاده

گروه علوم خاک ، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه تبریز

عباس احمدی

گروه علوم خاک ، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه تبریز

بختیار فیضی زاده

گروه سنجش از دور و GIS ، دانشگاه تبریز

فرزین شهبازی

گروه علوم خاک ، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه تبریز

چکیده

فرسایش بادی خاک زمانی رخ می­دهد که سرعت باد از آستانه فرسایش خاک بیشترشده و سطح خاک با گیاهان یا باقیمانده آن­ها، ناهمواری­های سطح و یا موانع دیگر حفاظت نشده باشد. همچنین فرسایش­پذیری بادی یکی از مهمترین پارامترهای تعیین­کننده فرسایش بادی تحت شرایط آب و هوایی معین می­باشد. هدف اصلی این تحقیق تهیه نقشه فرسایش­پذیری بادی خاک از طریق ارتباط تجربی بین تصاویر ماهواره­ای و ویژگی های فیزیکو شیمیایی در سواحل شرقی دریاچه ارومیه می­باشد. برای این تحقیق نمونه­برداری خاک در ۱۵۳ نقطه سه لایه ارتفاعی (۱۲۷۱-۱۲۷۳، ۱۲۷۳-۱۲۷۵و ۱۲۷۵-۱۲۷۸متر ارتفاع از سطح دریا) انجام و از ۴ روش نظارت شده مانند حداقل فاصله، حداکثر احتمال، شبکه عصبی مصنوعی(ANN) و ماشین بردار پشتیبان(SVM) درطبقه­بندی و نقشه­برداری از فرسایش­پذیری استفاده شد. ویژگی­های فیزیکوشیمیایی نمونه­های خاک نیز اندازه­گیری و ۲۶ نمونه از آن­ها بصورت تصادفی جهت بررسی فرسایش­پذیری بادی در تونل باد انتخاب گردید. نتایج حاصله از آزمایش­های تونل­باد با ارتفاع ۲۰ سانتیمتراز کف تونل، بیانگر فرسایش­پذیری بادی میانگین ((g m-۲  min-۱)/(m s-۱)) ۹۲/۲ است. نتایج رگرسیون گام به گام نیز نشان داد که از بین ویژگی­های فیزیکو شیمیایی خاک­ها، جزء فرسایش­پذیر مهمترین ویژگی خاک است که در تخمین فرسایش­پذیری مورد استفاده قرار می­گیرد و با فرسایش­پذیری بادی خاک همبستگی مثبت دارد. میانگین وزن قطر خاکدانه­ها با فرسایش­پذیری خاک همبستگی منفی معنی­داری داشته و هیچ رابطه­ای بین ویژگی­های شیمیایی خاک و فرسایش­پذیری یافت نشد. از ۴ روش طبقه­بندی نظارت شده، شبکه عصبی مصنوعی قابلیت بالاتری درطبقه­بندی و نقشه­برداری فرسایش­پذیری داشته ودر نهایت نتایج نشان داد که دقت کلی طبقه­بندی۱/۵۷ ٪ می باشد.

کلیدواژه ها

تونل باد, ویژگی های فیزیکو شیمیایی, دریاچه ارومیه, نقشه برداری رقومی, فرسایش پذیری خاک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.