مسئولیت کیفری در طبابت الکترونیکی از منظر فقه و حقوق

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: یازدهمین کنفرانس بین المللی علوم انسانی، اجتماعی و سبک زندگی
  • کد COI اختصاصی: HSLCONF11_059
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 350
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیداحمد میرخلیلی

دانشگاه میبد، یزد، ایران

عباس کلانتری خلیل آباد

دانشگاه میبد، یزد، ایران

نرگس غفوری بنادکوکی

دانشجوی دکترای فقه و حقوق جزا، دانشگاه میبد، یزد، ایران

چکیده

به دنبال رشد سریع و فزاینده علم و گسترش وسایل ارتباطی طبابت نیز شکل جدیدی به خود گرفته است. به ویژه در حال حاضر که جهان با بیماری همه گیر کرونا درگیر شده است، پزشکان زیادی به ویزیت بیمار از طریق وسایل ارتباطی روی آوردهاند. ویزیت الکترونیکی یکی از مصادیق پزشکی از راه دور است که از طریق امکانات ارتباطی به خصوص اینترنت صورت میگیرد. اگرچه در مورد پزشکی نوین مطالعات بسیاری صورت گرفته است، اما کمتر نوشته ای میتوان یافت که مسئولیت کیفری آن را بیان نماید. بنابراین هدف این پژوهش بررسی مسئولیت کیفری کادر درمان در ویزیت الکترونیکی است. مقاله از نوع کاربردی و روش تحقیق در آن توصیفی- تحلیلی است. شیوه گردآوری مطالب کتابخانه ای بوده و اطلاعات موردنظر از منابع کتابخانه ای و نرم افزارهای فقهی و حقوقی به صورت فیشبرداری تهیه شده است. در ماده ۴۹۵ قانون مجازات اسلامی مسئولیت پزشک بیان شده است. با بررسی مبانی فقهی آن مشاهده گردید که کلام فقها در این مستندات عام است، بنابراین ویزیت بیمار از طریق وسایل ارتباطی را نیز شامل میشود. با استفاده از تنقیح مناط ثابت شد که عمل پزشک در طبابت الکترونیک به نحو مباشرت است. اگر وجود نقص فنی و دخالت هکرها باعث اختلال در روند درمان شود عاملان آن ضامن خواهند بود و در صورتی که بیمار ادعا کند پزشک مقصر است بنا بر اماره بودن اصل صحت، عمل پزشک حمل بر صحت می شود. هنگامیکه در ویزیت الکترونیکی منشی رابط میان پزشک و بیمار است، در صورت افشای اسرار بیمار ضامن است و در صورت سهل انگاری منشی و ارائه ی اطلاعات نادرست به پزشک، اقدام منشی در ایجاد صدمه شبه عمد محسوب میشود.

کلیدواژه ها

مسئولیت کیفری، طبابت الکترونیکی، پزشک و بیمار، منشی، ضمان.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.