پایش تغییرات پوشش سرزمین/کاربری سرزمین در پهنه ی ساحلی جلگه خوزستان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و فنون دریایی، دوره: 20، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JMST-20-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 192
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رامین علایی روزبهانی

Department of Environmental Planning, Faculty of Environment, University of Tehran, Tehran, Iran.

حمیدرضا جعفری

Department of Environmental Planning, Faculty of Environment, University of Tehran, Tehran, Iran.

غلامرضا نبی بیدهندی

Department of Environmental Engineering, Faculty of Environment, University of Tehran, Tehran, Iran.

حسن هویدی

گروه برنامه ریزی محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

چکیده

روند گسترش فعالیت های انسانی با تغییر و معرفی انواع کاربری و پوشش زمین، ساختار سرزمین را دست خوش تغییرات شدیدی کرده است. طی چندین دهه ی اخیر ساختار و الگوی پوشش سرزمین در پهنه ی ساحلی خوزستان، نیز مصون از چنین تغییراتی نبوده است. بنابراین پایش ترکیب و آرایش فضایی پوشش سرزمین/کاربری سرزمین و تغییرات آن، به منظور شناسایی تهدید ها و فرصت های موجود امری ضروری محسوب می شود. هدف از این پژوهش پایش روند تغییرات موزاییک سرزمین در مناطق ساحلی جلگه خوزستان بواسطه رشد و گسترش فعالیت های انسانی می باشد. در این پژوهش تصاویر ماهواره ای در دو سری زمانی، ۲۰۰۰(Landsat ۷ ETM+) و سال ۲۰۱۵(Landsat ۸ OLI/TIRS) برای استخراج نقشه پوشش سرزمین/ کاربری سرزمین استفاده گردید. به منظور پایش روند تغییرات از پنج سنجه ی سیمای سرزمینNP, PLAND, MPS, MNND استفاده شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهند که ترکیب و آرایش مکانی پوشش سرزمین در محدوده مطالعاتی با تجزیه شدگی، حذف و ساییدگی لکه ها، از ناهمگونی و پیچیدگی بیشتری برخوردار شده است. همچنین با اضافه شدن دو نوع کاربری کشت و صنعت نیشکر و حوضچه های پرورش ماهی و رشد واحد های ساخت و ساز صنعتی، ساختار سرزمین از لحاظ ترکیب، توزیع، پیوستگی و وسعت الگوهای ارزشمند اکولوژیکی با تغییرات شدیدی مواجه شده است. جنگل های رودکناری با افزایش تعداد لکه و کاهش ۵۰% سنجهPLAND و تالاب ها نیز با افزایش ۵۸% سنجه NP و افزایش ۷۱% سنجه MNND در این نواحی با حدکثر سطح تجزیه شدگی، آسیب پذیرترین الگوهای محیطی نواحی ساحلی می باشند.

کلیدواژه ها

Coastal zone, Land mosaic, Landscape change, Metrics, monitoring

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.