مقایسه تاثیر سیلاژ ماهی کیلکا آنچوی (Clupeonella engrauliformis Svetovidov, ۱۹۴۱) با تخمیر در ماده زمینه جامد با شش نوع میکروارگانیسم بر خصوصیات کیفی، فعالیت آنزیمی و قابلیت هضم مواد مغذی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و فنون دریایی، دوره: 20، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JMST-20-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 154
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آی ناز خدانظری

Department of Fisheries, Faculty of Marine Natural Resources, Khorramshahr University of Marine Science and Technology, Khorramshahr, Iran.

عبدالمجید حاجی مرادلو

Department of Fisheries and Environment, Faculty of Fisheries, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.

رسول قربانی

Department of Fisheries and Environment, Faculty of Fisheries, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.

چکیده

هدف از این تحقیق، مطالعه بر روی تاثیر تخمیر با ماده زمینه جامد روی خصوصیات کیفی، فعالیت آنزیمی و قابلیت هضم مواد مغذی پودر ماهی کیلکای آنچوی بود. پودر ماهی کیلکا آنچوی با ۲۵ درصد آرد گندم مخلوط و سپس با میکروارگانیسم­ ها (۱۰۸ سلول در هر میلی­لیتر) تلقیح گردید و در انکوباتور در دمای ۳۷ درجه سانتی­ گراد به مدت ۱۴ روز نگهداری شد. مقایسه شاخص­ های اکسیداسیون و هیدرولیز چربی در سیلاژ ماهی کیلکا آنچوی تلقیح شده با میکروارگانیسم­ ها نشان داد که S. cerevisiae دارای کمترین میزان اسیدهای چرب آزاد (۶۲/۷ میکرو مول بر گرم ماهی) و پراکسید (۴۷/۱۲ میلی اکی والان بر ۱۰۰۰ گرم روغن) بود. کمترین میزان نیتروژن غیر پروتئینی در سیلاژ ماهی کیلکا آنچوی تلقیح شده با L. plantarum و B. subtilis مشاهده شد. کمترین میزان تیوباربیتوریک اسید (۱۰/۸ میلی­گرم مالون آلدهید اکیوالان بر کیلوگرم نمونه) در سیلاژ ماهی تلقیح شده با قارچ A. niger مشاهده شد. بیشترین میزان فعالیت آنزیم­های آلفا آمیلاز و پروتئاز اسیدی به ترتیب در سیلاژ ماهی تلقیح شده با قارچ A. niger و مخمرها (S. cerevisiae و S. carlesbergensis) مشاهده گردید. قابلیت هضم ماده خشک و پروتئین خام در شرایط آزمایشگاهی با افزایش میزان سیلاژ ماهی، افزایش نشان دادند. بیشترین قابلیت هضم ماده خشک و پروتئین خام در شرایط آزمایشگاهی مربوط به S. cerevisiae بود (۰۵/۰< P). در مجموع نتایج نشان داد که S. cerevisiae بهترین خصوصیات کیفی، فعالیت آنزیمی و قابلیت هضم مواد مغذی سیلاژ تخمیری را در مقایسه با دیگر سیلاژ ماهی تلقیح شده با سایر میکروارگانیسم ­ها داشت.

کلیدواژه ها

Anchovy kilka, Solid-State Fermentation, Microorganism, Quality properties, Digestibility of nutrient, enzyme activity

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.