تاثیر نوسانات تراز آب دریای خزر بر تغییرات مکانی خطوط ساحلی منطقه شهری نور و رویان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های دانش زمین، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ESRJ-13-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 179
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا شجاعی نوری

گروه جغرافیا، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور، نور، ایران

غلامرضا جانبازقبادی

گروه جغرافیا، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور، نور، ایران

صدرالدین متولی

گروه جغرافیا، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور، نور، ایران

چکیده

پایش روند تغییرات خط ساحلی و تحلیل میزان تغییرات مکانی آن در منطقه شهری نور و رویان، براساس داده های آماری بلند مدت نوسانات تراز دریای خزر در ایستگاه های ترازسنجی بندر انزلی و نوشهر و تصاویر ماهواره ای متناظر انجام شده است. بررسی داده های ترازسنجی نشان داد که پایین ترین و بالاترین تراز به ترتیب در سال های ۱۳۵۶ (۵/۲۸- متر) و ۱۳۷۲ (۲۴/۲۵- متر) ثبت شده است. با توجه به آخرین داده های تراز آب، مقدار آن در آبان ماه سال ۱۳۹۸ به پایین ترین سطح خود طی سه ده اخیر رسیده است (۳۱/۲۷- متر). به منظور استخراج خطوط ساحلی متناظر با سه تراز فوق الذکر، تصاویر ماهواره ای و روش های فیلترگذاری و آستانه هیستوگرام به کار برده شد. تنها منبع تصویر ماهواره ای برای استخراج خط ساحل سال ۱۳۵۶ به عنوان پایین ترین تراز، تصویر ماهواره Landsat سنجنده MSS است. تصویر سنجنده TM ماهواره Landsat برای استخراج خط ساحل تیر ماه ۱۳۷۴ و تصویر ماهواره Sentinel-۲ هم برای استخراج خط ساحل آبان ۱۳۹۸ استفاده شد. الگوی جابجایی خطوط ساحلی متناظر با ترازهای تاریخی ثبت شده از نوسانات آب دریای خزر نشان داد که اثر نوسانات تراز طی سال های ۱۳۵۶ تا ۱۳۹۸ به خوبی در تغییر موقعیت مکانی خط ساحل منطقه مطالعاتی انعکاس یافته است. ۲۱۴ هکتار از اراضی ساحلی شهرهای نور و رویان بر اثر بالا آمدن تراز آب دریا از سال ۱۳۵۶ تا ۱۳۷۴ در طول حدود ۱۴ کیلومتر نوار ساحلی زیر آب رفته است. پس از بالاآمدگی آب دریا و فرسایش اراضی ساحلی، از سال ۱۳۷۴ تاکنون، ۷/۶۵ هکتار بر محدوده اراضی ساحلی (اراضی مستحدث) اضافه شده است.

کلیدواژه ها

نوسانات تراز دریا, خط ساحل, تصاویر ماهواره ای, شهرهای نور و رویان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.