تعیین عوامل موثر در مکانیابی مناطق مستعد جمع آوری رواناب و استحصال آب باران حوضه آبریز سیاه خور کرمانشاه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله هیدروژیومورفولوژی، دوره: 8، شماره: 28
  • کد COI اختصاصی: JR_HYD-8-28_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 158
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریبا دارابی

دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر، ایران

علیرضا ایلدرمی

دانشیار دانشگاه ملایر

چکیده

استحصال آب باران روشی برای توسعه و بهره ­برداری از منابع آب در مناطق خشک و نیمه ­خشک با هدف افزایش کمیت و کیفیت منابع آب موجود است. هدف از این پژوهش تعیین عوامل موثر در مکان­یابی مناطق مستعد جمع ­آوری رواناب و استحصال آب باران (RWH) در حوضه­ ی آبریز سیاه­خور کرمانشاه با استفاده از روش تصمیم­ گیری چند­معیاره (MCDA)  و تحلیل شبکه ­ای ANP است. نتایج حاصل از روش تحلیل سلسله مراتبی­ و پهنه­بندی بارش حوضه نشان می­دهد که در ۸۱/۳۷ درصد از مساحت کل حوضه­، معیار هیدرولوژی نسبت به معیار­های فیزیکی و توپوگرافی به­ ترتیب ۴/۶ و ۵/۸ و معیار فیزیکی ۲/۳ برابر بر معیار توپوگرافی دارای ارجحیت است­. نتایج حاصل از بررسی نقشه ­ی پتانسیل استحصال آب باران نشان می­دهد که کلاس­ های ضعیف با ۹۶/۲­، نسبتا ضعیف­ ۴۹/۳۵­، متوسط ۰۶/۲۶، نسبتا خوب ۲/۲۹ و خوب با ۲۹/۶ درصد ­از سطح حوضه را شامل می­شوند­ و کلاس ­های ­متوسط ­و نسبتا خوب و خوب جمعا با ۵۵/­۶۱ درصد بیش­ترین درصد­ سطح حوضه ­را به­ خود اختصاص داده­ اند. بررسی­ ها نشان می­دهد که­ شیب ­های میانی جهت احداث سیستم ­های استحصال آب باران مناسب می­باشند. بطوری­که مشاهدات میدانی و نتایج حاصله از بررسی منحنی ROC، نشان می­دهد، اکثر ۱۱۵ تکه جمع­ آوری آب باران ­در محل­  هایی قرار دارند که از لحاظ توپوگرافی و هیدرولوژی مناسب­ و بیش از ۸۹در­صد مکان­ های جمع­  آوری آب باران در کلاس­ های­ متوسط­ و نسبتا خوب و خوب واقع شده که این موضوع  ­بیانگر ارزیابی بسیار خوب مدل بوده و نشان می­دهد که تلفیق تکنیک تصمیم ­گیری چند­معیاره (MCDA) ­و تحلیل شبکه ­ای ANP ­و GIS می­تواند برای برنامه ­ریزی جمع­ آوری آب باران در مقیاس حوضه و زیرحوضه ابزار مفیدی ­باشد.

کلیدواژه ها

منحنی ROC, ANP, GIS, سیاه خور کرمانشاه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.